U izdanju "Svetigore", Izdavačko-informativne službe Mitropolije crnogorsko-primorske, izašla je nova knjiga "Patrijarh Pavle čovek pred licem Božijim".

patrijarh pavle

Među koricama knjige iz trećeg kola sabrane su pouke, besjede, razgovori i opisan je život Blaženopočivšeg petrijarha Pavla.

Knjiga se može kupiti u Crnoj Gori, na svim kioscima uz dnevni list "Dan" za 4,99 evra.

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, samo godinu i po od upokojenja, na freskama hramova Srpske pravoslavne crkve već se prikazuje kao svetitelj.

Sa zlatnim oreolom oko glave, patrijarh Pavle jesenas je oslikan u oltaru hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Sjevernoj Mitrovici, ali i u nekoliko pravoslavnih crkava u Australiji.

Freskopisci ga predstavljaju u plavo-bijeloj arhijerejskoj odjeći, sa Jevanđeljem u rukama i prstima spojenim za blagoslov.

U najljepšem hramu Kosovske Mitrovice pokojni patrijarh je naslikan među svetim arhijerejima srpske crkve.

Iako još nije zvanično uveden u Imenoslov svetitelja, patrijarh Pavle prikazan je u istom redu sa Svetim Tihonom i Svetim Petrom Cetinjskim.

Kakav je i običaj u crkvenoj umjetnosti, iznad glave je natpis "Sveti Pavle patrijarh srpski".

Predstavljanje poštovanih ličnosti kao svetitelja, prije zvaničnog proglašavanja, u posljednje vrijeme nije rijetkost.

Vladika Nikolaj Velimirović godinama je oslikavan na ikonama, iako je kanonizovan tek 2003. godine.

Epitet "sveti" narod je odmah poslije smrti 1979. godine pridodao i imenu arhimandrita Justina Popovića, iako ga je crkva u Imenoslov svetih uvela tek prošle godine.

Mjesto u redu svetitelja, kako objašnjavaju u SPC, patrijarh Pavle zaslužio je svojom vjerom i životom, a prva freska sa njegovim likom nalazi se u eparhiji koju je vodio duže od tri decenije, navode iz "Svetigore".

"Patrijarh Pavle osveštao je 2005. godine hram u Mitrovici, što je jedan od razloga da se njegov lik nađe na zidovima crkve. Gledajući u fresku sa njegovim likom, osjećamo kako nas i danas duhovno vodi kroz iskušenja kroz koja prolazimo na Kosovu i Metohiji", kaže protojerej-stavrofor Milija Arsović, arhijerejski namjesnik kosovsko-mitrovički.

Prota Milija dodaje i da će gotovo svaki Srbin o patrijarhu Pavlu izgovoriti riječi - sveti čovjek.

Isti blagi pogled, dobro upamćen u srpskom narodu, prikazan je i na freskama u dvije crkve u Sidneju - hramu Svetog Save u Mona Vejlu i Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu.

"Pune dvije godine ikonopisac Miodrag Tošić iz Beograda oslikavao je crkvu Svetog Stefana u Ruti Hilu da bi uradio 52 kompozicije sa 476 likova. Danas je ovaj hram sa svojim freskama i ikonama mala škola srpske crkvene umjetnosti u Australiji", kaže prota Srba Miletić, a prenosi "Svetigora".

Pored Isusa Hrista i Bogorodice, svetaca i pastora Božjih ikonopisac je oslikao pokojnog patrijarha Pavla u cijeloj njegovoj figuri sa jevanđeljem u naručju.

Taj lik tražili su vjernici, jer je patrijarh Pavle omiljen u srpskoj zajednici, a ikonopisac ga je vjerno dočarao.