Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prijedlog rezolucije o Srebrenici nije usaglašen u okviru članica Savjeta bezbjednosti UN.

dodik lavrov rezolucija o srebrenici antisrpska

"Prijedlog ovakav kakav je dostavljen nije usaglašen i to sam danas čuo od ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Taj prijedlog je unilateralan i neprihvatljiv i, u suštini, zloupotrebljava neke ranije dogovore u okviru Savjeta bezbjednosti da se minutom ćutnje oda počast svim žrtvama ratova u BiH i regionu", rekao je predsjednik Srpske nakon sastanka sa Lavrovim u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da je ova rezolucija došla iznenada, jer je raniji dogovor bio samo odati počast svim žrtvama minutom ćutnje, a ne rezolucijama.

"Prijedlog rezolucije je nedopustiv i samo pravi raskol u BiH. NJegovo usvajanje dovelo bi do još veće osionosti i neopravdanog pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku i mi to moramo da obacimo. Mene raduje činjenica da smo svi - kako vlast u Republici Srpskoj tako i predstavnici Srpske na nivou BiH, jedinstveni u tom stavu i mi ćemo morati do kraja da to iznesemo da bi naš stav bio vidljiv", istakao je predsjednik Srpske.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je predložena rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN apsolutno antisrpska i da će zakomplikovati situaciju na Balkanu.

Lavrov vjeruje da rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Evrope.

"Ako želimo da izliječimo rane koje je nanio rat od 1992. do 1995. godine onda je apsolutno neophodno da poštujemo sjećanja na sve žrtve ovog rata bez obzira na etničku pripadnost", rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srpske.

On je naglasio da se mora uzeti u obzir i 20 godina od Dejtona i neophodnost sveopšteg pomirenja, zajedničke saradnje i očuvanja mira.

"Stoga, moram da naglasim, da će Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma raditi na tome i to promovisati", poručio je Lavrov.