U gradu Trebinju se sa finansijskim sredstvima raspolaže nezakonito, u poslovanju se krše zakoni i ne primjenjuju međunarodni standardi koji se inače primjenjuju u svim zakonom uređenim državama, navodi se saopštenju trebinjskog NDP, a povodom negativne ocjene Glavne službe za reviziju javnog sektora Gradskoj upravi Trebinje i gradonačelniku Slavku Vučureviću.

gradska administracija trebinje "Ovo je prvi negativni revizorski izvještaj u istoriji grada Trebinja, na ponos skupštinske većine, a na sramotu grada", tvrde u trebinjskom NDP-u.

Oni ističu da se u revizorskom izvještaju navodi da deficit iskazan u budžetu za 2014. godinu nije 498.000 KM, kako je prikazan, već 604.000 KM

"Kršili su se Međunarodni računovodstveni standard za javni sektor i Međunarodni standard finansijskog izvještavanja prilikom rada u Administrativnoj službi grada, sa namjerom da se prikriju pravi podaci. Nije usklađeno stvarno stanje sa knjigovodstvenim stanjem u gradu Trebinju pošto popis cjelokupne imovine nije urađen u skladu sa zakonom, nego sa pomoćnih evidencija i evidencija koje odgovaraju željenom rezultatu, a ne postoji ni važeći dokument za podjelu plata", navode u NDP, citirajući revizorski izvještaj.

U NDP-u navode da javne ustanove nemaju važeće planove rada što je zakonska kategorija, dok su namjenska sredstva koja su definisana zakonskim aktima trošena nenamjenski (sredstva su pozajmljivana i u 2013. i u 2014. godini za nenamjenske svrhe i trošena protivzakonito) i nisu vraćena u budžet.

"Grad Trebinje je nefinansijsku imovinu u stalnim sredstvima iskazao manje za 1.270.632 KM (više za 147.393 KM zbog nepravilnog evidentiranja rashoda tekućeg održavanja kao izdataka za nefinansijsku imovinu u stalnim sredstvima i manje za 1.418.025 KM, zbog nepravilnog evidentiranja procjene vrijednosti poslovnih prostora koje grad izdaje u zakup. Narodski rečeno, nikada nije vršena procjena stalne imovine koja je zakonska kategorija i koja se mora vršiti nego je grad Trebinje imovinu koju je zadužio vodio po knjigovodstvenim vrijednostima iz Titovog doba nastavio da vodi po vrijednosti do današnjih dana", kažu u NDP-u.
Zbog svega ovoga što je naprijed navedeno, a na što su ukazivali predstavnici NDP-a u Skupštini grada, komisijima i upravnim odborima u prethodne dvije godine, kao i u svim medijskim istupima uputili su javni poziv predsjedniku Skupštine, da hitno sazove vanrednu sjednicu Skupštine grada na kojoj bi donijeli konkretne zaključke o prevazilaženju izuzetno teške situacije, u kojoj se grad u ovom trenutku našao.

"Gradonačelnik je odgovoran za pripremu i fer prezentaciju ovih finansijskih izvještaja u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima za javni sektor i Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja", citirali su iz NDP-a revizorski izvještaj.

Iz NDP-a kažu da se boje za sudbinu grada u 2015. godini, s obzirom na to kakav je bila prethodna godina.