Srpski glumac Vlastimir Đuza Stojiljković preminuo je danas u 85. godini poslije duže i teške bolesti.

Vlastimir djuza stojiljkovic

Poslije moždanog udara, koji je imao u oktobru 2014. godine, Đuza Stojiljković je nedavno prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije gdje je i preminuo, prenijeli su beogradski mediji.

Vlastimir Đuza Stojiljković rođen je u Ražnju 30. juna 1929. godine u učiteljskoj porodici.

Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac.

Po završetku srednje škole upisao je Rudarsko-geološki fakultet, koji je napustio u trećem semestru, a potom se upisao na Akademiju pozorišnih umetnosti.

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu /BDP/, a igrao je i u Ateljeu 212, gdje je i penzionisan.

Na filmu je debitovao 1957. godine u "Tuđoj zemlji" Jožea Galea.

Veliku popularnost je stekao filmom "LJubav i moda", za koji je otpjevao čuvenu pjesmu "Djevojko mala". Veliku popularnost je stekao ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji "Pozorište u kući".

Potom je sa Milenom Dravić bio domaćin u šou programu "Lift za peti sprat".

Krajem 1980-ih vodio je radio program "Zabavnik".

Stojiljković je takođe pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, a ostao je najviše upamćen kao Patak Dača, Optimus Prajm iz Transformersa i Rafaelo iz Nindža kornjača.

Sredinom 1990-ih je odigrao ulogu simpatičnog italijansko-srpskog plemića varalice kontea Marija Marka del Tintoreta u seriji "Srećni ljudi", Siniše Pavića.

Godine 1983. dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda, a 2001. Dobričin prsten. Statuetu zlatni ćuran za životno djelo dobio je 2009. godine.