Moskovljanin Andrej Dajčenko je u Trebinje stigao prošle godine. Na nekoliko dana. Ali šarm i ljepote grada na Trebišnjici kupili su ga kaže zauvijek.

trebinje grad

“Mentalitet. Rusi isto ne volet radit, ljubimo feštu, ljubimo žurke, ljubim lagodan život, ljubim prirodu, ljubim domaćicu, porodicu. Sve isto”, kaže Dajčenko.

Na prvi pogled duhoviti šarmer, i ljubitelj dobre zabave. Ipak Andrej je u Trebinju započeo veliki posao, i u ovaj grad uložio milione. Kupio je hotelski kompleks u Jazini, kuću u gradu. Otvorio agenciju za nekretnine.

“Ko ima nešto u glavi, počet dolazit sa novom idejom i sa parama koje može uložiti u ovo mjesto. To je tako sad ja mislim što Trebinje i Hercegovina imaju veliku budućnost”, objasnio je Andrej Dajčenko.

Nije to jedini Rus koji je odlučio da se u Hercegovinu isplati ulagati. U posljednje vrijeme ova regija vrlo je zanimljiva turistima sa istoka. Kupuju kuće i vikendice, a mnogi od njih započinju u Trebinju i novi život.

Ukrajinku Anju Jeremić rat je otjerao iz svoje zemlje, ali u Trebinju je kaže našla novi dom.

“Dobro smo i snašli i fino nas i prihvatili. Ljubazni kod vas ljudi svi. I za godinu dana nijednom još nije vidjela neki loš stvar. Ovdje su baš dobro”, smatra Anja.

Ruska djeca upisala su i škole u Trebinju. Učitelj Radovan Mijanović srpsku azbuku je ove godine naučio tri ruske djevojčice, Danijelu, Alu i Anastasiju.

“Znaju da pričaju super i da se malo i pohvale i kažu kako im je druga domovina Republika Srpska i to sad i mala Ala kaže. Jedna moja domovina sada Rusija, a druga Republika Srpska”, priča učitelj.

A, u prilog Trebinjcima idu i sankcije koje je Crna Gora uvela Rusiji kažu zaposleni u gradskim agencijama za nekretnine, jer sve više Sovjeta želi svoj novac povući iz ove zemlje, a Trebinje im je izgleda zapalo za oko.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

[embed]

[/embed]