U Bileći je danas zvanično otvorena fabrika "Henkel-ceresit", u kojoj je zaposleno 30 radnika, s tendencijom otvaranja novih radnih mjesta.

Otvorena fabrika henkel u bileci

U fabrici, na površini od 6.000 metara kvadratnih, čija je investicija vrijedna devet miliona evra, proizvodiće se građevinski praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje pločica i termoizolaciju objekta - visokokvalitetni proizvodi po kojima je kompanija poznata širom svijeta.

Radovi na objektu počeli su prošle godine i izvođeni su u skladu sa najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima.

Generalni direktor "Henkel BiH" Predrag Armuš rekao je da će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou biti 60.000 tona proizvoda.

"Osim na tržište BiH, naši proizvodi će biti plasirani i u Hrvatskoj, Albaniji i Crnoj Gori", naveo je Armuš i dodao da je jedan od presudnih faktora za otvaranje fabrike u Bileći bila izvanredna geografska pozicija za snabdijevanje regiona.

On je istakao da je za izbor lokacije od velikog značaja blizina dobavljača sirovine mljevenog kalcijum-karbonata, koji se nalazi u Bileći, a sa kojim će fabrika biti u direktnoj vezi.

U "Henkelu" ističu da nema bojazni da će fabrika ugroziti životnu sredinu i da ne postoje nikakve otpadne vode iz tehnološkog procesa, jer je riječ o potpuno zatvorenom proizvodnom sistemu.

Direktor "Henkela" za jugoistočnu Evropu Volfgang Cetl rekao je da je otvaranje ove fabrike veliki korak za BiH u ekonomskom smislu.

"Veoma smo ponosni što otvaramo novu fabriku `Henkel` u Bileći, kao dio naše strategije da zadržimo vodeću poziciju u jugoistočnoj Evropi. Iz ove fabrike snabdijevaćemo domaće i okolna tržišta", dodao je Cetl.

Otvorena fabrika henkel u bileci

Rukovodilac ekonomskog odjeljenja njemačke Ambasade u BiH Verner Frank ocijenio je da su ekonomski odnosi između NJemačke i BiH dobri, te izrazio nadu da će ova investicija biti podsticaj za ulaganje i drugim njemačkim investitorima.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da je od velikog značaja za ovu malu hercegovačku opštinu takav projekat čijom realizacijom je omogućeno zaposlenje većeg broja radnika.

"Nadamo se da će dolaskom `Henkela` u Bileću ova lokalna zajednica privredno oživjeti, te da će i drugi investitori naći interes da ulažu na ovim prostorima", rekao je Aleksić.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH Jelica Grujić, te poslovni partneri i predstavnici privrednog života Hercegovine.