Koncept BiH koji je predviđen Dejtonskim sporazumom može opstati i jedino je prihvatljiv za Republiku Srpsku, a u suprotnom će Srpska izaći iz BiH, poručio je to predsjednik Republike Srpske Milorad Dodika tokom predavanja studentima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu /FPN/ o temi "20 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma".

dodik na fpn

Dodik je istakao da je prvi počeo da traži samostalnu Republiku Srpsku, dodajući da nije čovjek koji ulazi u avanturu, a posebno ne da Republiku Srpsku uvlači u avanturizam.

“Ali zato imam i te kakvu namjeru da Republiku Srpsku otcijepim i Srbe osvjestim da imaju pravo na referendum, kao što to imaju i drugi narodi u svijetu. To je, između ostalog, univerzalno pravo dato Poveljom Ujedinjenih nacija. I ako mi to ne budemo tražili to nam niko neće dati i zato se moramo boriti za to”, kazao je predsjednik Dodik, burno pozdravljen od prisutnih.

On je rekao da je teško vjerovati u održivost BiH i da je BiH sve vrijeme bila eksperiment, što predstavlja i danas. Dodik je naglasio da u BiH postoji Ustav koji se ne poštuje, posebno kroz ovlašćenja visokog predstavnika, koji je nametao zakone i smjenjivao koga je htio.

“Dejtonskim sporazumom nije ni predviđeno da BiH bude država, već neka državna zajednica dva entiteta i tri naroda, gdje piše da BiH ima samo četiri svoje nadležnosti i nekoliko prava”, rekao je Dodik, podsjećajući da su stranci vodili sve poslove u BiH.

Dodik je istakao da su od njega tražili da sa Harisom Silajdžićem potpiše dokument u kojem piše da je saglasan da se promijeni naziv Republike Srpske, bira jedan predsjednik BiH i podrži reformu policije, koja je podrazumijevala ukidanja policije Srpske, podsjećajući da su do 2006. godine, dok su vlast činili SDS i PDP, Republici Srpskoj oduzeti fiskalna politika, pravosuđe, vojska, granična policija…

“ Kada sam to pročitao rekao sam im /predstavnicima SAD/ da to nije u nacionalnom interesu moga naroda. Na to su mi oni rekli da ih to ne zanima, a ja takav kakav sam kažem ‘ni mene ne zanima vaš interes’. I to nisam potpisao”, kazao je Dodik, dodajući da niko sebi ne smije dozvoliti da od njega traže da samo ispunjava, već da čovjek mora imati prava i obaveze.

Predsjednik Dodik je naglasio da se uvijek osjećao ponosno kada nekome govori da je premijer Republike Srpske ili da je sada predsjednik, napominjući da se uvijek ponašao kao da je predsjednik najveće sile u svijetu.

“Želja je mnogih da se eliminiše ono što je Republika Srpska i da ona postane turistička znamenitost”, napomenuo je Dodik, dodajući da ako je političar u BiH istrajan onda predstavlja problem domaćoj javnosti i nazivaju ga diktatorom.

Republika Srpska nije protiv evropskih integracija, ali jeste protiv toga da do Evrope bude vođena kroz Sarajevo, istakao je Dodik.

“Tako jedan ambasador dođe i kaže mi: ‘Za deset dana se u Potočarima obilježava godišnjica, a tamo ima jedna pravoslavna crkva koju morate da srušite za sedam dana’. Ja mu kažem: ‘Izvinite, ali ovdje se crkve ne ruše’. On na to kaže: ‘To me ne zanima ima da srušite crkvu’, a ja njemu: ‘Ne zanimate Vi mene, izađite mi iz kabineta’. A on će na sve to: ‘Crkva nije legalna’, a ja zovnem mog ministra i kažem mu da ima rok od tri dana da je legalizuje”, kazao je Dodik, dodajući da je za njega uvreda kad ga neko nazove ‘Bosanskim Srbinom’.

Važno je da se ostane dosljedan, jer u suprotnom će taj čovjek biti proglašen podanikom, rekao je Dodik.

Govoreći o početku građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, Dodik je istakao da su Srbi težili da ostanu zajedno u jednoj državi, što je bilo i normativno i ustavno, dok su, s druge strane, muslimani htjeli nezavisnu državu BiH koja će biti međunarodno priznata.

Unitarna BiH zasnivala se na Islamskoj deklaraciji tadašnjeg predsjednika BiH Alije Izetbegovića, u kojoj se promovišu muslimanstvo i panislamizam, a koja je bila uvod u stvaranje današnje "Islamske države", rekao je Dodik.

milorad dodik predavanje fpn beograd dejtonski sporazum

"Sve što je Alija Izetbegović pisao u `Islamskoj deklaraciji`, danas možete da vidite u onome što se zove `Islamska država` i u onome što se zove borba protiv te `Islamske države`", napomenuo je Dodik, naglašavajući da Izetbegović u vrijeme pisanja deklaracije nije imao državu, već islam kao univerzalnu vjeru i muslimanstvo kojem je bio posvećen.

BiH danas ima 390 boraca u takozvanoj Islamskoj državi, što je najviše od svih država ako se uzme broj stanovnika jedne države, napomenuo je Dodik, podsjećajući da je Međunarodna zajednica naoružavala muslimane, te da je tokom građanskog rata u BiH tajno ušlo 4.500 mudžahedina, koji su formirali svoju brigadu koja je bila prepoznatljiva po monstruoznim zločinima, kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je zaključio da kao razloge za raspad SFR Jugoslavije vidi u pokušaju da se nacionalno tkivo srpskog naroda razbije na nove međunarodno priznate države pod sumnjivim političkim režimom.

PONOSAN NA DIPLOMU SA FPN

Dodik je istakao da je ponosan što je diplomirao na FPN-u, te da sa velikom emocijom ulazi u amfiteatar fakulteta u ulici Jove Ilića 165.

Milorada Dodika je u ime FPN-a pozdravio dekan Ilija Vujačić, izrazivši zadovoljstvo što je prihvatio poziv da održi predavanje na fakultetu gdje je studirao i ponio diplomu, da bi već četiri godine nakon toga ušao u politički život i nastavio do danas plodnu političku karijeru.

Tokom predavanja dodijeljena su priznanja nagrađenim na konkursu “Stamen i prkosan je moj zavičaj”, a na početku predavanja intonirane su himne Srbije i Republike Srpske.

Organizatori današnjeg predavanja su bili Studentska organizacija Srpski politički forum i Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu.