U Eparhijskom domu u Trebinju danas je priređeno obilježavanje Svjetskog dana ruskog jezika i dana rođenja velikana ruske književnosti A.S. Puškina u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Trebinje i Centra za ruski jezik i kulturu "Vozroždenije" iz našeg grada.

dan ruskog jezika u trebinju

Na susretu srpskih i ruskih pisaca stiglo je 11 autora koji pišu i stvaraju na ruskom jeziku, a žive i van granica Rusije, dok su se iz Trebinja predstavili prof. dr Radoslav Milošević, Velibor Šipovac i Nataša Stanić.

Gospava Babović, predsjednik Centra "Vozdroždenije", kaže da su književnici iz Rusije posjetili i Manastir Tvrdoš, Hercegovačku Gračanicu, Stari grad, Muzej Hercegovine, gradsku Biblioteku i vinariju "Vukoje".

"Književnicima iz Trebinja predloženo je članstvo u Akdemiji ruske književnosti. Sve ovo što radimo je samo dio manifestacije povodom Svjetskog dana ruskog jezika, koja u Budvi traje sedam dana, a jedan dan smo odvojili za Republiku Srpsku i Trebinje", kazala je Babović, dodajući da  je ovo veoma značajno za književnike koji stvaraju pod Leotarom, obećavajući da će se potruditi da naredni korak bude objava radova trebinjskih pisaca u Zborniku ruske Akademije književnosti.

Prema riječima Rajka Tanasijevića, sekretara SPKD "Prosvjeta", posebno je značajno što su u grad na Trebišnjici posjetili književnici iz bratske Rusije, što predstavlja još jedan vid rusko-srpskog prijateljstva.

"Radićemo na tome da se djela naših književnih stvaralaca prevode na ruski jezik, a djela ruskih na naš jezik. Na taj način ćemo se još bolje upoznati i biće dostupnija naša literatura u Rusiji, a i ruska na našim prostorima", kazao je Tanasijević, dodajući da posjeta stvaralaca iz Rusije znači mnogo jer Srbi i Rusi pišu istim pismom i govore sličnim jezikom.

Boris Rijabukin Konstantinovič, član Saveza pisaca Rusije i rukovodilac kolegija pjesnika ruske Akademije, istakao je da je napisao roman u kome govori da su svi Sloveni živjeli na jednom prostoru, sa glavnim ciljem - povezivanje dva bratska naroda i promocija jezika. "Trebinje je na prvi pogled prelijep grad i osjećam se kao kod kuće", zaključio je Konstantinovič.