Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je posjeta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje veliki događaj s obzirom i na poruke mira koje je uputio.

dodik

"Sve poruke koje je papa juče izrekao u propovijedi bile su poruke mira i svako ko ih je slušao može samo da se složi s njim. Ničim ne treba dovoditi u pitanje dobre namjere pape i njegove poruke mira", istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da se slaže sa svim njegovim porukama, a prije svega sa porukom da na ovim prostorima nikada ne bude rata.

Međutim, dodao je on, političke i državničke poruke koje su se, takođe, juče čule iz Sarajeva su imaginacija i virtuelna priča, s obzirom na realnost da u BiH buja islamski radikalizam i da je Sarajevo etniči očišćen grad.

"Od 70.000 vjernika na stadionu 'Koševo' juče je bilo samo 1.000 iz Sarajeva, dok su ostali došli iz drugih krajeva. U tom gradu danas nema hrišćana, jer su oni protjerani u proteklom ratu", istakao je Dodik.

On je dodao da političke poruke koje su juče upućene iz Sarajeva jesu korektne sa stanovišta opštih vrijednosti ali za BiH je ta priča potpuno neprimjenjiva.

"U BiH buja islamski radikalizam. Hrišćanska crkva nema uz sebe radikalizam koji sada vidimo u islamskom svijetu. Da se i o tome razgovaralo juče vidjeli bi da li bi onda Bakir Izetbegović onako samozdavoljno stajao i bio dio podrške posjete pape ili bi na sve to reagovao", rekao je Dodik.

On je dodao da se Sarajevu može odati priznanje za jučerašnju dobru bezbjednosnu organizaciju, a inače u svemu drugom "Sarajevo je samo imaginacija koja nam se pokušava nametnuti".