Svaka država ima sopstvene nacionalne interese i mora poštovati stav svake druge zemlje u odnosu na međunarodne institucije, političke ili vojne, u koje želi ući.

ivica dacic

To je izjavio potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, istakavši da je Srbija izabrala put neutralnosti.

Dačić je u intervjuu za italijansku agenciju Nova, na marginama foruma u Budvi, na taj način reagovao na izjave predsjednika Atlantskog savjeta Crne Gore Sava Kentere, koji je kazao da će Srbija prije ili kasnije morati da napusti poziciju neutralnosti i pristupi NATO-u.

"Srbija je izabrala put neutralnosti koji je na neki način nastavak politike koju je praktikovala bivša Jugoslavija. Dakle, nismo nikada bili članica vojnih blokova i to nismo ni sada", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da bude faktor stabilnosti na Balkanu i da zadrži dobre odnose sa svim međunarodnim strukturama, uviđajući i značaj NATO-a kao faktora stabilnosti i bezbjednosti na Kosovu i imajući u vidu "činjenicu da je NATO jedan od garanata ostvarivanja Sporazuma iz Brisela".

Dačić je na forumu "Buduće perspektive globalne bezbjednosne arhitekture" u Budvi naglasio da Crna Gora slobodno može uzeti 29. stolicu u NATO-u, jer će ista u EU pripasti Srbiji.