Teroristi sa Kosova i Metohije planiraju da između 25. i 28. juna izvedu tri teroristička napada na jugu i u centralnoj Srbiji, a pravi cilj je uklanjanje svjedoka protiv albanske Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ - rekao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović.

kosovo i metohija

 

Stojanović, koji je i bivši šef vojnoobavještajne agencije Srbije, ističe da bi taj napad trebalo da liči na klasičan teroristički akt radikalnih islamista, ali pravi cilj je uklanjanje opasnih svjedoka, koji bi mogli da daju krunske dokaze protiv bivših lidera OVK, pozicioniranih u privremenim kosovskim institucijama.

"Sve dok ne budu uklonjeni ključni svedoci, bivši pripadnici OVK neće dozvoliti formiranje novog suda za ratne zločine na Kosovu. Pominje se da bi sud mogao biti osnovan u septembru, što bi značilo da imaju dva do tri meseca za uklanjanje svedoka", rekao je on za "Večernje novosti".

Stojanović je ocijenio da je to bila pozadina i nedavnih sukoba u Kumanovu, u Makedoniji, gdje su svjesno žrtvovali jedan broj Albanaca da bi likvidirali "nezgodne očevice".

List navodi da se ovo, slučajno ili ne, poklapa sa pozivom pripadnika "Islamske države" iz BiH i sa Kosova da ubijaju po regionu.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka /FPN/ Miroljub Jevtić kaže da nije iznenađen najavljenim napadima u regionu, te ističe da srpska politička elita već decenijama ne razumije uticaj vjere na politiku.

"Devedeset odsto muslimana nisu teroristi, ali svaki autentični musliman jeste protiv sekularnog koncepta države, kakav nude zapadne demokratije", rekao je Jevtić.

On je ponovio da teroristički akti u Srbiji, kao i drugdje, nisu isključeni, a pretpostavke je stvorila država, jer je dozvolila da se formiraju radikalne islamističke baze u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Jevtić je naveo da radikalni islamisti dolaze u centralnu Srbiju sa Kosova još od 1999. godine, infiltrirajući se među izbjegle i raseljene.