Broj nijansi koje vidimo zavisi od broja tipova receptora boja u našem oku. Profesor Dijana Derval osmislila je test pomoću kog možete zaključiti koliko je oštro vaše oko kada su boje u pitanju.

Boje test

Koliko receptora imate možete provjeriti na ovoj slici: Koliko tačno nijansi boja vidite?

Vidite manje od 20 nijansi: Vi ste dihromata, kao i psi. To znači da imate dvije vrste receptora. Vjerovatno volite da nosite crnu, bež i plavu garderobu. 25% stanovništva su dihromate.

Vidite između 20 i 32 nijansi: Vi ste tetrahromat, imate tri tipa receptora i to u ljubičastoj/plavoj, zelenoj i crvenoj zoni. Volite garderobu različitih boja. 50% populacije su tetrahromate.

Vidite između 33 i 39 nijansi: Vi ste tetrahromata, kao i pčele, a imate četiri tipa receptora u ljubičasto/plavoj, zelenoj, crvenoj i žutoj zoni. Vas iritira žuta boja, tako da se ona teško može naći u vašoj garderobi. 25% stanovništva su tetrahromate.

Vidite više od 39 nijansi: hajde, ma vi izmišljate. Postoji samo 39 boja u testu a na vašem ekranu se pravilno vidi vjerovatno samo 35 nijansi.

Velika je vjerovatnoća da ljudi koji imaju četiri vrste receptora boja nemaju nikakav problem da zaključe da li je haljina zlatna, plava, crna ili bijela, bez obzira na pozadinsko osvjetljenje.