Teroristi Islamske države nedavno su objavili video snimak u kojem otvoreno prijete balkanskim državama, pozivajući muslimane sa ovih prostora da pristupe njihovoj organizaciji i započnu napade u svojim zemljama.

islamisti prijete balkanu

El Hadžat medija centar, koji je jedan od glavnih medija koji Zapadu dostavlja poruke islamista, objavio je pomenuti video snimak pod nazivom "Čast je u džihadu, poruka Balkancima."

Snimak traje 22 minuta, a na njemu se na engleskom jeziku govori o istoriji Balkanskog poluostrva i muslimanskih zajednica u regionu, s posebnim akcentom na Albaniju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

Na video snimku su prikazani pripadnici islamske države sa Balkana.

Nekoliko njih poziva ostale muslimane da im se pridruže na ratištu u Siriji i Iraku, "gdje mogu dostojanstveno i bezbjedno da žive sa svojim porodicama".

Među identifikovanim islamistima su Abu Bilkis, poznat pod nadimkom Al Albani i Abu Mukatil, ili Al Kosovo, kao i Abu Muhamed el Bosni.

"Mnogi od vas žale se da ne mogu da puste bradu ili da nose nikab. Sada je vaša šansa, učinite hidžru (iseljenje)", poručio je jedan od boraca, Abu Muhamed el Bosni.

On je poručio je gledaocima da "vrate film unazad, u posljednji rat u Bosni i Hercegovini".

Kao i u drugim propagandnim snimcima, džihadisti su onima koji ne mogu da emigriraju poručili da pokrenu napade protiv "diktatora na Kosovu, u Makedoniji, Albaniji", kao i na njihove vojske.

"Postavljajte eksploziv ispod njihovih automobila i kuća. Uzmite otrov i sipajte im u jelo ili piće... Ubijajte ih na svakom mjestu i gdje god stignete", poručili su džihadisti.

Ovaj snimak je znatno bolje produkcijski urađen od desetina prethodnih propagandnih materijala, koji su u prethodnih dvadesetak godina bili namijenjeni balkanskim islamistima.