Na području Trebinja i Bileće uskoro će biti riješeno pitanje arhitektonskih barijera prema svim vjerskim objektima, najavio je direktor trebinjskog Udruženja "Sunce nam je zajedničko" Mijat Šarović.

Manastir Duzi

On je pojasnio da su do sada u Trebinju prilazi za osobe sa invaliditetom prema većini vjerskih objekata riješeni, izuzev manastira Duži i crkve Svetih arhangela u Hrupjelama, za koju su potrebna veća finasijska izdvajanja.

"Sa Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom je dogovoreno da se sada riješi problem uklanjanja arhitektonske barijere prema manastiru Duži", rekao je Šarović.

Predstavljajući projekat EU "Premošćavanje barijera - duh partnerstva", kojim će četiri vjerska objekta u Trebinju, Bileći i Nikšiću izgradnjom invalidskih rampi i liftova biti prilagođena za ulazak osoba sa invaliditetom, Šarović je rekao novinarima da će se u Bileći raditi na prilazima ispred crkve Svetog Save i Obradovića džamija, a u Nikšiću crkva Svetog Vasilija Ostroškog.

Projekat je finansiran iz sredstava IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a provode ga Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, opština Bileća, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore i Srpska pravoslavna crkvena opština Nikšić.

Šarović je istakao da je vrijednost planiranih radova na uklanjanju arhitektonskih barijera u pristupu vjerskim objektima u Trebinju i Bileći oko 75.000 evra, od čega 85 odsto finansira EU.

Načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove opštine Bileća Rade Kozjak istakao je da je 20.000 evra namijenjeno za projektne aktivnosti u ovoj opštini.

On je napomenuo da je projekat od velikog značaja za Bileću, te dodao da je planirana izgradnja pristupne rampe kod crkve, vrijednosti 4.640 evra i lift platforma za invalidska kolica kod džamije vrijednosti 14.623 evra.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i predstavnici Eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske, te osoba sa invaliditetom iz Nikšića.