Poslanik prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Božidar Vučurević najavio je da će uskoro biti registrovan izvorni SDS, a da će 12. jula u Banjaluci biti proslavljena krsna slava izvornog SDS-a - Petrovdan.

svjedok istine bozidar vucurevic

"Nakon duhovnog čina, održaćemo svečanu sjednicu izvornog SDS-a, koji je davno osnovan, a koji će ovih dana biti registrovan", rekao je Vučurević danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa potpredsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

Vučurević je istakao da će još jednom, na isti način kao što su učinili 1990. godine, pokušati da nešto promijene na polju "suzbijanja kriminala i izdaje Republike Srpske".

On je napomenuo da brojni zvaničnici koji predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima BiH u Sarajevu dosta puta pristanu na nešto na što se ne bi smjelo pristati.

Vučurević je rekao da i sada ima člansku kartu izvornog SDS-a pod brojem 001, podsjetivši da je Prvu osnivačku skupštinu SDS-a priredio sa Jovanom Raškovićem.

"Sada je to drugačije u SDS-u, svi oni ljudi koje je nosila ideja, sada su eliminisani", tvrdi Vučurević, pozvavši sve nezadovoljne i nepravedno isključene ljude iz SDS-a da im se priključe.

On je rekao da se izvorni SDS nije odrekao Radovana Karadžića, koji je "otac Republike Srpske", ističući da se SDS ne može odreći Karadžića, Stevandića, Slobodana Bijelića i njega, jer oni nisu u SDS-u, već je SDS u njima.

Poslanik Prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Bijelić kaže da je veliki broj osnivača SDS-a i osnivača Srpske na terenu nezadovoljan postojećim stanjem u SDS-u.

"SDS, napuštajući svoje izvorne principe, gubi svoj osnovni patriotski kapacitet", tvrdi Bijelić.

On je rekao da oni, kao osnivači SDS-a, ne mogu dopustiti da SDS "galopskim korakom ide u nešto što se zove erozija Republike Srpske", niti dopustiti aranžmane sa onima koje ne smatraju dobronamjernim po interese Srpske, a koji na nepopularan način pokušavaju da svrgnu legalno izabranu republičku vlast.

"U Banjaluci treba da se dogovaramo o interesima Republike Srpske, a u Sarajevu da nastupamo jedinstveno", zaključio je Bijelić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je novinarima da ne učestvuje u osnivanju izvornog SDS-a, već da je ovim ljudima samo danas domaćin i pruža im svaku vrstu poštovanja i saradnje.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da opozicija ima 39 potpisa za sazivanje vanredne sjednice parlamenta Srpske, Stevandić je rekao da je sve ono što radi Bosić "možda".

"Ja ne pravim skupštinsku većinu sa poslanicima koalicije `Domovina` i ne kopiram ono što je, nažalost, SDS uradio u Sarajevu, ne učestvujem u prenosu nadležnosti, zavađanju i pravljenju nepotrebnog jaza Sarajevo-Banjaluka", istakao je Stevandić.

Stevandić kaže da, u slučaju da postoji srpska skupštinska većina, on može da razgovara da bude 42. poslanik, ali ukoliko tu većinu prave sa "Domovinom" i ako prave pobjedu Bakiru Izetbegoviću, u tome neće učestvovati.