Hercegovačkoj akademiji u Beogradu, koja će biti održana 8. juna i koja je posvećena uspomeni na srpske žrtve od 1941. do 1945. godine i obnovi hrama Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima, trebali bi da prisustvuju vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

hercegovacka akademija beograd

Dodik će istog dana održati i predavanje na beogradskom Fakultetu političkih nauka /FPN/, povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Akademiji bi, prema najavama, trebali da prisustvuju, između ostalih, i proslavljeni sportisti Vladimir Vanja Grbić i Dejan Bodiroga. Na jednom mjestu, u Kolarčevoj zadužbini na Studentskom trgu, naći će se i pjesnici Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Đorđe Sladoje i Božidar Glogovac.

Od istoričara sa Hercegovcima će biti dr Dragan Mastilović. Pjesma je povjerena narodnim guslarima Bošku Vujačiću, Veljku Đuranoviću i Slavku Aleksiću, te horu AKUD „Lola“ pod dirigentskom palicom Milovana Paničića.

Od dramskih umjetnika svojim izvedbama prisutne će pozdraviti glumci Gojko Šantić, Nebojša Kundačina i Milorad Kapor, dok će voditelji programa biti Snežana Lukić i Milivoje Beštić.

Još uvijek nije stigla potvrda da li će pomenutu Akdemiju, svojim prisustvom, uveličati i patrijarh srpski Irinej.

Prisustvo Akademiji najavili su i predstavnici političkog i društvenog establišmenta Srbije i Republike Srpske – predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, a čeka se i potvrda dolaska predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Organizatori pomenute Akademije su Srpska hercegovačka udruženja u Srbiji i Savez guslara Srbije.

Početak Akademije zakazan je 19.30 časova