RS će sopstvenim sredstvima graditi novi blok Termoelektrane Gacko, za koji je interes za učešće u izgradnji pokazala kineska kompanija "Dongfeng Electric", čime će on biti u stoodstotnom vlasništvu RS, potvrđeno je "Nezavisnim".

te gacko

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, ove sedmice bi trebalo da dođe do potpisivanja memoranduma o razumijevanju između Vlade RS i ove kineske kompanije u državnom vlasništvu, koja iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje termoelektrane u Stanarima.

Pored toga, očekuje se da se već na proljeće sljedeće godine krene s izgradnjom novog bloka TE Gacko, instalisane snage do 350 MW.

Srđan Milović, izvršni direkor za poslove proizvodnje uglja i razvoja Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko, rekao je da je to bila njihova inicijativa, koja je ozbiljno prihvaćena, te da slijedi potpisivanje memoranduma o razumijevanju.

Međutim, iz "Elektroprivrede RS" (ERS) nam nisu mnogo otkrili kada je u pitanju finansiranje ovog projekta, kao ni sam koncept izgradnje.

"'Elektroprivreda RS' nikada nije odustala od izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko. To je opredjeljenje Vlade RS i taj projekat je ušao u strateške dokumente razvoja RS", kazali su u ERS za "Nezavisne".