Počeo godišnji remont

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 01. 06. 2015. - 18:41h

Na postrojenjima Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, jednog od najstabilnijih proizvođača struje u sistemu „Elektroprivrede Republike Srpske“, danas je počeo redovni godišnji remont, za koji će ova firma izdvojiti znatna sredstva, potvrdio je Srni izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a LJubomir Zotović.

brana grancarevo

Zotović je pojasnio da su remontni radovi počeli na Hidroelektrani /HE/ „Trebinje jedna“ i da će trajati 40 dana, s tim da je prvih 10 dana beznaponsko stanje, nakon čega će po svakom agregatu remont trajati po 10 dana.

On kaže da je riječ o uobičajenim aktivnostima i da se vrše sva potrebna ispitivanja prikidača, transformatora i ostale opreme.

U periodu remonta HE „Trebinje jedan“ radiće se sanacija radnih kola turbina, kao i druge prateće aktivnosti koje će doprinijeti stabilnosti i funkcionalnosti elektrane.

Zotović kaže da će ovo vrijeme biti iskorišteno i za ispitivanje prisustva toksičnih materija u turbinskom i generatorskom prostoru na čemu insistira konsultant i finansijer tih aktivnosti, s obzirom da slijedi revitalizacija postrojenja HE „Trebinje jedan“.

„S obzirom da je sistem uvezan sa HE `Dubrovnik`, radiće se i remont na toj elektrani, na agregatu dva, dok će se na agregatu jedan izvršiti potpuna revitalizacija“, istakao je Zotović, dodajući da su ti radovi obimniji i da će trajati pet mjeseci.

U okviru remonta vrši se i pražnjenje vodom dovodnog tunela HE „Dubrovnik“, dok su obavljenim predaktivnostima vršena mjerenje gubitaka vode iz tunela koji su se neznatno povećali, ali u granicama dopuštenog.

Svake godine nakon pražnjenja tunela vrši se njegov obilazak u cijeloj dužini od 16,5 kilometara i vizualno se prate promjene u tunelu.

Zotović kaže da su te aktivnosti preduslovi za izvođenje građevinskih radova u dovodnom tunelu HE „Dubrovnik“ za poboljšanje kvaliteta obloge i smanjenja gubitaka u dovodnom tunelu.

Tokom prošle sedmice rađen je remont i na postrojenju HE „Trebinje dva“, gdje je izgrađen novi sistem upravljanja elektranom.

U HET-u su istakli da je ovo preduzeće za prvih pet mjeseci prebacilo plan proizvodnje, te su najavili stabilan i pouzdan rad elektrana i nakon remontnih aktivnosti.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja