Vlada Republike Srpske neće mijenjati svoju politiku gasifikacije i ona će dalje biti vezana za ruske izvore, izjavio je direktor preduzeća "Gas RES" Slobodan Puhalac.

gasovod republika srpska

On kaže da u Banjaluci ruske izvore vide kao najizglednije i najrealnije za snabdijevanje gasom.

Povodom izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija spremna za diverzifikaciju gasnih izvora i eventulano pridruživanje Transjadranskom gasovodu iz Azerbejdžana za Evropu, koji ima američku podršku, Puhalac smatra da se u toj izjavi "otvaraju dvoja vrata", a ne da se otvaraju jedna, a zatvaraju druga.

"U sektoru gasa i prisutnoj problematici veoma su važne vremenske i količinske odrednice koje, prema svim dostupnim informacijama, azerbejdžanski gas smještaju u treću deceniju ovog vijeka i količine od jedne četvrtine kapaciteta `Južnog` ili `Turskog toka`", rekao je Puhalac za "Nezavisne novine".

On je dodao da su za njega američki energetski projekti nepoznanica, jer iza toga eventualno mogu stajati velike svjetske kompanije koje se, za razliku od "Gasproma", dosada nisu izjasnile.

Transjadranski gasovod iz Azerbejdžana za Evropu ima američku podršku i jedan njegov krak trebalo bi da bude usmjeren prema Balkanu, odnosno prema Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH.