Decenijama su bili na crnoj listi, kao hrana koju treba izbjegavati, uzrok smrtonosnog zadebljanja arterija, bolesti srca i moždanog udara. Međutim, nauka koja nas je upozoravala da ne jedemo jaja, zajedno sa drugim namirnicama bogatim holesterolom kao što su puter i slanina, nije bila u pravu.

slanina jaja

Sve veći broj stručnjaka tvrdi da ne postoji veza između visokog nivoa holesterola u hrani i masnih supstanci u krvi, a Komitet za savjetovanje u ishrani planira da više ne upozorava ljude da izbjegavaju jaja, školjke i drugu hranu koja sadrži holesterol.
Ovaj preokret poništiće 40 godina upozorenja, da se ne jede hrana bogata holesterolom.

SAD kardiolog dr Stiven Nisensa sa klinike iz Klivlenda rekao je: „To je prava odluka. Imamo ispravne prehrambene smjernice. Decenijama grešimo“.

Ljekari zabrinutost prebacuju sa holesterola i zasićenih masti ka šećeru kao najvećoj prijetnji u ishrani.

Londonski kardiolog dr Aseem Malhotra, direktor grupe Akcija protiv šećera, rekao je zaBritanski žurnal medicine, da je vrijeme da se razbije mit o ulozi zasićenih masti u srčanim oboljenjima.

On je dodao da je prehrambena industrija doprinijela srčanim oboljenjima smanjivanjem nivoa zasićenih masti u ishrani i zamjenom istih šećerom.

Matt Ridley, a Tory peer i naučni autor, rekli su da treba pokrenuti istragu o tome kako je medicina napravila takvu epsku grešku.

On je opisao promjenu savjeta u SAD-u kao moćni zaokret i rekao da su studije koje povezuju holesterol i zasićene masti u hrani vezano za srčana oboljenja obojene skandalom.