U BiH nalazi se između 3.000 i 5.000 potencijalnih terorista, podaci su kojima raspolažu obavještajne i bezbjednosne agencije u BiH.

vehabije

Ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić podsjetio je da je prije nekoliko godina direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Almir DŽuvo potvrdio da je ih tada u BiH bilo 3.000. "Vjerovatno je taj broj sada znatno veći ako u obzir uzmemo one koji odlaze i vraćaju se sa sirijskog ratišta", rekao je Ćeranić.

On je dodao da je suština u borbi protiv terorizma preventivni rad, što, kako kaže, nije samo posao za policiju, pišu "Nezavisne novine".

Stručnjak za bezbjednost Zoran Dragišić kaže da nema nikakve sumnje o tome šta se zapravo dogodilo u Zvorniku, podsjetivši da je taj napad i Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao terorizam.

"Polemika uvijek može da se vodi. Mi sad možemo da vodimo polemiku da li je dan ili noć. Niko nam to ne brani. Međutim, apsolutno je svakome jasno o čemu se tu radi. Svaka dalja rasprava je češanje jezika", smatra Dragišić.

Većina poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu bila je mišljenja da BiH ima ozbiljan problem sa terorizmom, zbog čega je potrebno što prije utvrditi strategiju na nivou BiH.

Iz samo jednog sela najviše boraca Islamske države

U mjestu Ošve, kod Maglaja, borci Islamske države uveliko kupuju zemljište. Ovo mjesto je najpoznatije po tome što je "dalo" procentualno najviše boraca Islamske države i pod lupom je policije, ali i bezbjednosnih stručnjaka koji ukazuju da je to selo postalo izvor terorističke prijetnje za BiH.

"Izabrana je lokacija na jednoj visoravni, gdje nema mogućnosti da se pojavite, a da ne budete primjećeni. Jasno je da su izvori terorističke prijetnje upravo tamo. Tamo nema nikoga ko može da se ne odazove pozivu u džihad", pisale su o Ošvama Nezavisne novine.