Famozna putarina na crnogorskoj strani puta Trebinje - Herceg-Novi, dužine 13 kilometara, neće biti ukinuti u skorije vrijeme, ali, kako saznajemo, vlast u Herceg-Novom se nada će ona, ako ništa drugo, biti bar umanjena.

skupa cijena putarine na putu trebinje-herceg novi (1) FOTO: Vijesti.me

Otići i vratiti se iz Herceg-Novog, od jula 2008. godine, košta nevjerovatnih 12 KM bez troškova goriva za automobile, i vozači već godinama ne kriju nezadovoljstvo. Posebno naglašavaju da put ima veliki broj krivina, te da je na pojedinim dijelovima već propao.

Na većem dijelu puta od naplatne rampe do Herceg-Novom maksimalna brzina je između 40 i 50 kilometara na sat upravo zbog krivina i naseljenih mjesta, dok se putarina naplaćuje kao da je autoput punog profila, saglasni su vozači.

Jedno od obećanja "Izbora", koji čini novu vlasti u Herceg-Novom zajedno sa DPS-om Mila Đukanovića, bilo je ukidanje putarine na pomenutom putnom pravcu.

Predsjednik opštine Herceg-Novi Nikola Nikša Gojković /Izbor/ rekao je u razgovoru za Novi TV da vlast u Herceg-Novom čini sve da se putarina ukine, ali da je to, prema njegovoj procjeni, teško izvodljivo. On kaže da na to posebno upućuje podatak od koncesionara koji je istakao da nije zadovoljan ostvarenim prihodima od naplate putarine.

S druge strane, kako nezvanično saznajemo, sredinom maja u okolini Trebinja održan je sastanak predstavnika vlasti Herceg-Novom i predstavnika vlasti Republike Srpske na kojem se raspravljalo o ovom problemu. Ipak, i pored želje da se putarina ukine, jasno je da će to biti veoma teško, pa čak i nemoguće, bili su zaključci neformalnog sastanka na zubačkim Tulima.

Zbog dužine od svega 13 kilometara i putarine od tri evra za automobile, ovaj put nazivaju i naskupljim u svijetu.

Trebinjci zbog naplate putarine veoma rijetko odlaze u Herceg-Novi, a očigledno je i da je sve manji broj turista u ovom gradu Boke kotorske.