Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Jelena Guskova smatra da jedino Republika Srpska može da ujedini srpski prostor na Balkanu.

jelena guskova

"Srbija nije sposobna da to učini i tu ulogu na sebe je preuzela Republika Srpska, čije je rukovodstvo svjesno zadatka jačanja veza među Srbima" - navodi Guskova u intrevjuu Srni.

Pri tome se ne misli na ujedinjenje vojnim putem - već se radi o očuvanju i zaštiti duhovnog i kulturnog prostora, obnovi i njegovanju srpske tradicije i korijena.

Guskova ocjenjuje da Srbija nije lider u tom pogledu, prvenstveno zbog slabosti političke elite i rukovodstva zemlje.

"Republika Srpska, koja se i sama nalazi u teškim uslovima nestabilne BiH, smogla je snage da krene putem konsolidacije i samostalnosti u donošenju odluka" - ističe ona.

Guskova vjeruje da je važno što je cilj postavljen - a to je ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom.

"Za sada ta ideja nije realna. Ali, i Albanci su postavili zadatak da ujedine sve albanske zemlje prije 140 godina, kada su bili samo slaba provincija Osmanskog carstva", podsjeća Guskova, koja je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti i član Senata Republike Srpske.

Prema njenim riječima, Srbi na Balkanu danas su podijeljeni - i sada su najbrojniji, ali žive u raznim državama.

"Izgleda da se neko boji Srba, njihove tradicionalne borbe za pravdu, njihove vjere, snage duha, njihove istorijske orijentacije ka Rusiji" - smatra Guskova.

Zbog toga su najjači udari u posljednjih 25 godina obrušeni na Srbiju, navodi ona, procjenjujući da je Srbija danas slaba, ne samo ekonomski, nego i duhovno, dezorijentisana u odnosu na istinske vrijednosti i sklona korupciji.

Guskova upozorava na opasnost od "velike Albanije" i ocjenjuje da će se, čim Kosovo dobije mjesto u UN, na ustanak dići Albanci u Makedoniji, na jugu Srbije, u Crnoj Gori i na sjeveru Grčke.

Guskova smatra da je za SAD veoma važno da u regionu imaju vojne baze, kako bi ga kontrolisale, dok Evropa ćuti i saglašava se, naivno smatrajući da će sve proći mirno.

Poslije pregovora Beograda i Prištine, Kosovo je faktički postalo nezavisno i do legalne nezavisnosti ostao je samo jedan korak, a to je saglasnost Beograda, navodi ona.

Guskova, koja je nedavno u okviru zvanične delegacije ruskog parlamenta posjetila generala Ratka Mladića u Hagu, potvrđuje da će ruski ljekari uskoro posjetiti Mladića u haškom pritvoru.

General Mladić doživeo je nekoliko moždanih udara, ima i druge bolesti koji niko nije dijagnostikovao, a liječenje koje dobija u Tribunalu nije dovoljno.

Zbog toga je Komitet za podršku generalu Mladiću, formiran u Moskvi i koji predvodi poslanik ruskog parlamenta Pavel Dorohin, pokrenuo inicijativu da Tribunal odobri ruskim ljekarima da dođu u Hag i pregledaju Mladića.

"Odgovarajuće pismo upućeno ruskim ministarstvima potpisao je predsjednik Vladimir Putin. Nažalost, birokratske procedure su dugo trajale, ali sada možemo sa uvjerenjem da kažemo da će uskoro doći do posjete ruskih ljekara" - ističe Guskova za Srnu.

Ona navodi da bi Rusiji bilo veoma drago da general Mladić bude liječen u Moskvi kod najboljih doktora kako bi imao snage da završi sudski proces te podsjetila da je Rusija već pokušavala da pomogne Slobodanu Miloševiću, ali je haški Tribunal to odbio.