Novi šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel upozorava da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

balticke republike

Češki general Petr Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje hoće li se upustiti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja - obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

"Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana, a za to vrijeme NATO ne bi stigao da reaguje", kazao je general Pavel na konferenciji "Naša bezbjednost ne podrazumijeva se sama po sebi" u češkom parlamentu.

Petr Pavel, koji će u junu preuzeti visoku funkciju u NATO-u, rekao je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada po pitanju prijetnji iz Rusije i Islamske države.

"Jedan od hendikepa NATO-a jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se saglase. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vrijeme - za nekoliko sati", kazao je češki general.

Novi predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, glavni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse, istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.