Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Srpska, ukoliko se BiH ne uskladi sa Dejtonskim sporazumom, tokom 2017. donijeti odluku da li ide na referendum o svom statusu.

milorad dodik

"Poručili smo svima da želimo dijalog. Ako nećete da vodite dijalog sa nama, nećete da uskladite BiH sa Dejtonom, 2017. godine naš prijedlog će biti referendum o statusu Srpske. I taj status podrazumijeva slobodnu i samostalnu Republiku Srpsku", rekao je Dodik za beogradski nedjeljnik NIN.

Objašnjavajući zašto je za referendum baš izabrana 2017. godina, Dodik je naveo da je korektno rečeno da će se probati još dvije godine da li se može nešto uraditi.

Navodeći da je smisao života izdržljivost, a ne pokolebljivost, Dodik je podsjetio da se u Deklaraciji SNSD-a, čiji je on lider, radi o nekoliko važnih vitalnih političkih pitanja i nacionalnih, a prvo je Dejtonski sporazum.

"BiH je, rekli smo u Deklaraciji, dejtonski skrojena i u takvoj BiH možemo ostati, ali dejtonska BiH je nestala intervencijom visokih predstavnika koji su kršili Dejtonski sporazum. Za nas takva BiH nije prihvatljiva. Ukoliko se uskladi sa Dejtonom, ona nije za nas problem", istakao je Dodik.

On je ocijenio da su Srbi, ukoliko ne obezbijede poštovanje Ustava, izgubili svaku mogućnost za svoju budućnost.

"Srbi kao narod ne smiju da odustanu od prava na referendum koji važi za mnoge druge narode i koji je legitimni politički proces u drugim zemljama. To je naše pravo. Tokom 2017. godine ćemo donijeti odluku da li idemo na referendum", ponovio je Dodik, podsjetivši da će se u to vrijeme održavati referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u EU.

Na konstataciju da zapadni analitičari kažu da bi na taj način "uveo BiH u rat", Dodik je rekao da to oni njemu prijete ratom, ali da on nema namjeru da ratuje.

"Nisam čovjek rata, kao što znate, u mom političkom djelovanju bavim se isključivo političkim mogućnostima. Da nismo u pravu, ne bi oni toliko ni galamili na tu priču. Kako su mogli dozvoliti Šiptarima na Kosovu da se odvoje putem odluke parlamenta Kosova?... Ko govori o ratu? Kosovo se odvojilo i je li bio rat? Je li Srbija ratovala sa Kosovom što se odvojilo", rekao je Dodik.

On je naveo mu zapadni političari govore da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti, a kada ih pita zašto, nemaju odgovor, ni argumente.

"A sad im ne valja ni Krim, koji je izašao na referendum. Izašla je i Škotska. Ni mi Srbi ovdje ne smijemo ostati bez prava na referendum, bio tu Dodik ili neko drugi", kaže predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je bila zgodna prilika da Srpska raspiše referendum u vrijeme otvaranja krize u Ukrajini, ali da je to zaustavljeno zato što Srbija u ovom trenutku ne bi mogla iznijeti još jedan takav problem.