Trebinje iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, a držeći se one izreke našeg čuvenog pjesnika Moma Kapora, „Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san!...", sigurno je da postoje brojni razlozi zašto ovog ljeta da posjetite najjužniji grad Srpske.

trebinje grad

Kafa pod platanima

prvi maj trebinje

Kažu da nema ništa ljepše nego popiti kafu pod platanima, te da u Trebinju kao da niste ni bili ako niste sjedali pod stogodišnjim platanima. A već nakon prve kafe planiraju se i dalji koraci vašeg boravka u gradu Jovana Dučića. Uz šesnaest platana, koliko ih ima oko bašte „Platani“, nalaze se korzo i Trg slobode, naprijed je Glavna ulica, a sa druge strane platana je Stari grad.

Smještaj

Prije nego što krenete u obilazak Trebinja poželjno je odabrati smještaj, kojeg u Trebinju ne manjka, ma kakvog ukusa bili. Uz samu Trebišnjicu nalazi se Hotel „Leotar“, a uz Bulevar cara Dušana, ispod bolnice, nalaze se dva hotela, dok su u strogom centu grada nalaze, takođe, smještajni objekti.

Smještaj možete naći i u starom jezgru grada, a ako Vam ipak odgovara smještaj van grada, a da ste zapravo u gradu, možete izabrati motele pored rijeke Trebišnjice, gdje ćete sigurno i te kako uživati u raznim specijalitetima i ugodnoj atmosferi.

Ako je, ipak, Vaša želja za odmorom da ne osjetite, bar dok odmarate, gradsku buku, onda je tu motel „Mosko“, na samo nekoliko kilometara od Trebinja prema Bileći. A u krajnjem slučaju, kako su Trebinjci odlični domaćini, možete izabrati i jedan od mnogobrojnih privatnih smještaja. Sve u svemu, gdje god da se odlučite, kvalitet i usluga su zagarantovani, a cijena prihvatljiva.

Posebno napominjemo, ako planirate posjetu Trebinju smještaj rezervišite što prije.

Obilazak centra grada

Računajući da ćete u Trebinju ostati nekoliko dana, nakon kafe pod platanima i odabira smještaja, vrijeme je da krenete u obilazak grada koji odiše mediteranskom klimom, toplinom ljudi, pravih domaćina. Da bi najbolje upoznali ovaj gradić, koji se nalazi na samo 23 kilometra od Dubrovnika i 35 kilometara od Herceg-Novog, krenite od starog jezgra grada.

muzej hercegovine trebinje

Tu se nalazi Muzej Hercegovine, najznačajnija ustanova kulture u ovom dijelu Srpske. U njemu se, između ostalog, nalazi osam stalnih postavki, i to: legat Jovana Dučića, arheološka (od praistorije do srednjeg vijeka), etnografska (seoska: život i kultura krajem 19. i početkom 20. vijeka), etnografska (gradska: enterijer kuće krajem 19. i početkom 20. vijeka), istorijska (kulturno-istorijski razvoj Trebinjskog kraja od 10. do 20. vijeka), memorijalna izložba slika „Atanasije Popović“, legat slikarke Milene Šotre i legat umjetnika Radovana Ždrala („Kamenov svijet“).
U Starom gradu, i to pod obavezno, probajte ćevape kod „Mura“.

Nakon Starog grada, u kojem ćete vidjeti i Osman pašinu džamiju i „Anđelkinu kapiju“, posjetite Spomenik braniocima Trebinja, koji se nalazi neposredno uz Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, a nakon spomenika i hrama, prošetajte kroz park, poklonite se borcima palim u borbi protiv fašizma, Dučiću i Njegošu, dođite do bašte Platani, preko puta koje se nalazi Katolička katedrala rođenja Blažene Djevice Marije.

arslanagica perovica most

Tu je Trg slobode sa spomenikom Oslobodiocima Trebinja, poklon Jovana Dučića, a naprijed je ulica Kralja Petra I Oslobodioca – Glavna ulica, kojom dolazite do Kamenog mosta, na čijem se kraju nalazi šetalište do čuvenog Arslanagića/Perovića mosta. Kao šlag na tortu, preporučujemo Hercegovačku Gračanicu, koja se nalazi na brdu Crkvina. Doživljaj će Vam biti još veći ako do Gračanice izađete pješke. Malo umora, ali neće škoditi. Sa Crkvine se pruža panoramski pogled na grad.

U porti crkve Presvete Bogorodice na Crkvini sahranjen je Jovan Dučić, jedan od najvećih srpskih pjesnika 20. vijeka. A u okviru kompleksa nalazi se zvonik, vladičanski dvor, suvenirnica, biblioteka, galerija, restoran… Zatim ste ponovo u svom hotelu/smještaju. Uz kratki odmor spremni ste za noćni izlazak.

NOĆNI IZLAZAK 

skokovi sa kamenog mostra trebinje 2013

Ako pripadate kategoriji ljudi koji vole mir i dobru atmosferu, u Trebinju ćete se onda teško odlučiti, jer će Vam svi restorani i kafići to sigurno i pružiti.

Od restorana, za dobru večeru i druženje, između ostalog, izdvajamo tek otvorenu Galeriju Podruma „Vukoje“ u naselju Hrupjela, koju u svakom slučaju nemojte izostaviti u Vašim planovima, jer ćete uživati u njenim čarima i nečemu što do sada niste vidjeli, te u čuvenim vinima „Vukoje“, zvanično najbolje vinarije u jugoistočnoj Evropi.

Posebnu preporuku dajemo za restoran MG u samom centru Trebinja. Tu su i drugi restorani, takođe, poznati po kvalitetnoj kuhinji, usluzi i pristupačnim cijenama.

Za noćni izlazak preporučujemo kafiće u Starom gradu, neposredno uz Trebišnjicu.

Manastiri

krsna slava manastira tvrdos

Nakon „duge“ noći na red za obilazak dolaze znameniti manastiri van grada. Na prvom mjestu je manastir Tvrdoš, gdje se nalazi i istoimena vinarija. Tu su još i manastir Duži u kojem se nalazi čestica Časnog krsta, Svetih apostola Petra i Pavla u Petrovom polju  i pećina iznad manastira u kojoj je boravio Sveti  apostol Pavle i u kojoj se nalazi izvor vode za koju se vjeruje da pomaže nerotkinjama i liječi vid, te manastir Dobrićevo prema Bileći i Zavala u srcu Popovog polja.

Ako krenete u Zavalu uz put se nalazi i rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog /Mrkonjići/, a u blizini manastira Zavala je i pećina „Vjetrenica“.

Trebinje - kraljevski grad

U zvaničnoj literaturi i institucijama nećete čuti da je Trebinje prije više od 1000. godina bilo kraljevska prestonica Srba. U Trebinju je, prema podacima Srpske autohtonističke istorijske škole, stolovalo čak pet srpskih kraljeva i to: Pavlimir - Ratnik  (926-942. – po Jovanu Deretiću), Tjecimir (942-962. po Deretiću), Prelimir (962-990. po Deretiću), Silvester (990-992. po Deretiću) i Tugimir (994-1000. po Deretiću)

Posjeta vinarijama i zelenoj pijaci

trebinje pijaca

Nakon obilaska okoline Trebinja, vrijeme je da se ponovo koncentrišete na grad koji je prepoznatljiv po kvalitetnim vinima i autohtonim hercegovačkim jelima.

Ako vaš odmor u Trebinju uključi i subotu, neizostavna je posjeta zelenoj pijaci.

Šoping

Od tržnih centara u Trebinju se nalaze „Market 99“ u centru grada i "Bingo" u Zasad polju na izlazu iz Trebinja prema manastiru Tvrdoš, a od većih prodajnih objekata su i "Tropiko", „Bingo“ u naselju Tini  i "Best" u Bregovima. Takođe, glavna ulica, Stari grad, ali i ostatak centra grada ima veliki broj butika. Preporučujemo: Obuću „UNO“, „Primasport“, „Tom Tailor“, modnu kuću „Vumi“, ali i buvljak, koji se nalazi sprat ispod Tropika.

Važno je istaći i da na četiri lokacije u gradu, kod pijace, Pošte i na dva mjesta u Gorici, možete kupiti, po fabričkim cijenama, proizvode „Svislajona“, jednog od najpoznatijih proizvođača konditorskih proizvoda.

Kraj posjete Trebinju

bazen u bregovima

Na kraju posjete Trebinju, uz slatke i slane proizvode „Svislajona“, 'skoknite' jedno poslijepodne do Herceg-Novog ili Dubrovnika, a jedan dan izdvojite i za posjetu jednog od mnogobrojnih trebinjskih izletišta. Tu su Studenac, Jazina, Ubla, a uz pomoć vodiča jedan dan možete izdvojiti i za posjetu visovima iznad grada.

Vašu posjetu Trebinju, od nekoliko dana, završite kupanjem na Bregovačkom bazenu (iza 15. juna) i posjetom Sportskom kompleksu Dejana Bodiroge, obilaskom etno sela Uvjeća ili pak uživajte u čarima centra grada.

U svakom slučaju, odmah uz baštu „Platani“ nalazi se turistički info-centar Turističke organizacije Grada Trebinja.