DOBRO NAM DOŠLI Ako planirate posjetu Trebinju, ovo ‘morate obići’!

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 27. 05. 2015. - 15:34h

Trebinje iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista, a držeći se one izreke našeg čuvenog pjesnika Moma Kapora, „Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san!…“, sigurno je da postoje brojni razlozi zašto ovog ljeta da posjetite najjužniji grad Srpske.

trebinje grad

Kafa pod platanima

prvi maj trebinje

Kažu da nema ništa ljepše nego popiti kafu pod platanima, te da u Trebinju kao da niste ni bili ako niste sjedali pod stogodišnjim platanima. A već nakon prve kafe planiraju se i dalji koraci vašeg boravka u gradu Jovana Dučića. Uz šesnaest platana, koliko ih ima oko bašte „Platani“, nalaze se korzo i Trg slobode, naprijed je Glavna ulica, a sa druge strane platana je Stari grad.

Smještaj

Prije nego što krenete u obilazak Trebinja poželjno je odabrati smještaj, kojeg u Trebinju ne manjka, ma kakvog ukusa bili. Uz samu Trebišnjicu nalazi se Hotel „Leotar“, a uz Bulevar cara Dušana, ispod bolnice, nalaze se dva hotela, dok su u strogom centu grada nalaze, takođe, smještajni objekti.

Smještaj možete naći i u starom jezgru grada, a ako Vam ipak odgovara smještaj van grada, a da ste zapravo u gradu, možete izabrati motele pored rijeke Trebišnjice, gdje ćete sigurno i te kako uživati u raznim specijalitetima i ugodnoj atmosferi.

Ako je, ipak, Vaša želja za odmorom da ne osjetite, bar dok odmarate, gradsku buku, onda je tu motel „Mosko“, na samo nekoliko kilometara od Trebinja prema Bileći. A u krajnjem slučaju, kako su Trebinjci odlični domaćini, možete izabrati i jedan od mnogobrojnih privatnih smještaja. Sve u svemu, gdje god da se odlučite, kvalitet i usluga su zagarantovani, a cijena prihvatljiva.

Posebno napominjemo, ako planirate posjetu Trebinju smještaj rezervišite što prije.

Obilazak centra grada

Računajući da ćete u Trebinju ostati nekoliko dana, nakon kafe pod platanima i odabira smještaja, vrijeme je da krenete u obilazak grada koji odiše mediteranskom klimom, toplinom ljudi, pravih domaćina. Da bi najbolje upoznali ovaj gradić, koji se nalazi na samo 23 kilometra od Dubrovnika i 35 kilometara od Herceg-Novog, krenite od starog jezgra grada.

muzej hercegovine trebinje

Tu se nalazi Muzej Hercegovine, najznačajnija ustanova kulture u ovom dijelu Srpske. U njemu se, između ostalog, nalazi osam stalnih postavki, i to: legat Jovana Dučića, arheološka (od praistorije do srednjeg vijeka), etnografska (seoska: život i kultura krajem 19. i početkom 20. vijeka), etnografska (gradska: enterijer kuće krajem 19. i početkom 20. vijeka), istorijska (kulturno-istorijski razvoj Trebinjskog kraja od 10. do 20. vijeka), memorijalna izložba slika „Atanasije Popović“, legat slikarke Milene Šotre i legat umjetnika Radovana Ždrala („Kamenov svijet“).

U Starom gradu, i to pod obavezno, probajte ćevape kod „Mura“.

Nakon Starog grada, u kojem ćete vidjeti i Osman pašinu džamiju i „Anđelkinu kapiju“, posjetite Spomenik braniocima Trebinja, koji se nalazi neposredno uz Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, a nakon spomenika i hrama, prošetajte kroz park, poklonite se borcima palim u borbi protiv fašizma, Dučiću i Njegošu, dođite do bašte Platani, preko puta koje se nalazi Katolička katedrala rođenja Blažene Djevice Marije.

arslanagica perovica most

Tu je Trg slobode sa spomenikom Oslobodiocima Trebinja, poklon Jovana Dučića, a naprijed je ulica Kralja Petra I Oslobodioca – Glavna ulica, kojom dolazite do Kamenog mosta, na čijem se kraju nalazi šetalište do čuvenog Arslanagića/Perovića mosta. Kao šlag na tortu, preporučujemo Hercegovačku Gračanicu, koja se nalazi na brdu Crkvina. Doživljaj će Vam biti još veći ako do Gračanice izađete pješke. Malo umora, ali neće škoditi. Sa Crkvine se pruža panoramski pogled na grad.

U porti crkve Presvete Bogorodice na Crkvini sahranjen je Jovan Dučić, jedan od najvećih srpskih pjesnika 20. vijeka. A u okviru kompleksa nalazi se zvonik, vladičanski dvor, suvenirnica, biblioteka, galerija, restoran… Zatim ste ponovo u svom hotelu/smještaju. Uz kratki odmor spremni ste za noćni izlazak.

NOĆNI IZLAZAK 

skokovi sa kamenog mostra trebinje 2013

Ako pripadate kategoriji ljudi koji vole mir i dobru atmosferu, u Trebinju ćete se onda teško odlučiti, jer će Vam svi restorani i kafići to sigurno i pružiti.

Od restorana, za dobru večeru i druženje, između ostalog, izdvajamo tek otvorenu Galeriju Podruma „Vukoje“ u naselju Hrupjela, koju u svakom slučaju nemojte izostaviti u Vašim planovima, jer ćete uživati u njenim čarima i nečemu što do sada niste vidjeli, te u čuvenim vinima „Vukoje“, zvanično najbolje vinarije u jugoistočnoj Evropi.

Posebnu preporuku dajemo za restoran MG u samom centru Trebinja. Tu su i drugi restorani, takođe, poznati po kvalitetnoj kuhinji, usluzi i pristupačnim cijenama.

Za noćni izlazak preporučujemo kafiće u Starom gradu, neposredno uz Trebišnjicu.

Manastiri

krsna slava manastira tvrdos

Nakon „duge“ noći na red za obilazak dolaze znameniti manastiri van grada. Na prvom mjestu je manastir Tvrdoš, gdje se nalazi i istoimena vinarija. Tu su još i manastir Duži u kojem se nalazi čestica Časnog krsta, Svetih apostola Petra i Pavla u Petrovom polju  i pećina iznad manastira u kojoj je boravio Sveti  apostol Pavle i u kojoj se nalazi izvor vode za koju se vjeruje da pomaže nerotkinjama i liječi vid, te manastir Dobrićevo prema Bileći i Zavala u srcu Popovog polja.

Ako krenete u Zavalu uz put se nalazi i rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog /Mrkonjići/, a u blizini manastira Zavala je i pećina „Vjetrenica“.

Trebinje – kraljevski grad

U zvaničnoj literaturi i institucijama nećete čuti da je Trebinje prije više od 1000. godina bilo kraljevska prestonica Srba. U Trebinju je, prema podacima Srpske autohtonističke istorijske škole, stolovalo čak pet srpskih kraljeva i to: Pavlimir – Ratnik  (926-942. – po Jovanu Deretiću), Tjecimir (942-962. po Deretiću), Prelimir (962-990. po Deretiću), Silvester (990-992. po Deretiću) i Tugimir (994-1000. po Deretiću)

Posjeta vinarijama i zelenoj pijaci

trebinje pijaca

Nakon obilaska okoline Trebinja, vrijeme je da se ponovo koncentrišete na grad koji je prepoznatljiv po kvalitetnim vinima i autohtonim hercegovačkim jelima.

Ako vaš odmor u Trebinju uključi i subotu, neizostavna je posjeta zelenoj pijaci.

Šoping

Od tržnih centara u Trebinju se nalaze „Market 99“ u centru grada i „Bingo“ u Zasad polju na izlazu iz Trebinja prema manastiru Tvrdoš, a od većih prodajnih objekata su i „Tropiko“, „Bingo“ u naselju Tini  i „Best“ u Bregovima. Takođe, glavna ulica, Stari grad, ali i ostatak centra grada ima veliki broj butika. Preporučujemo: Obuću „UNO“, „Primasport“, „Tom Tailor“, modnu kuću „Vumi“, ali i buvljak, koji se nalazi sprat ispod Tropika.

Važno je istaći i da na četiri lokacije u gradu, kod pijace, Pošte i na dva mjesta u Gorici, možete kupiti, po fabričkim cijenama, proizvode „Svislajona“, jednog od najpoznatijih proizvođača konditorskih proizvoda.

Kraj posjete Trebinju

bazen u bregovima

Na kraju posjete Trebinju, uz slatke i slane proizvode „Svislajona“, ‘skoknite’ jedno poslijepodne do Herceg-Novog ili Dubrovnika, a jedan dan izdvojite i za posjetu jednog od mnogobrojnih trebinjskih izletišta. Tu su Studenac, Jazina, Ubla, a uz pomoć vodiča jedan dan možete izdvojiti i za posjetu visovima iznad grada.

Vašu posjetu Trebinju, od nekoliko dana, završite kupanjem na Bregovačkom bazenu (iza 15. juna) i posjetom Sportskom kompleksu Dejana Bodiroge, obilaskom etno sela Uvjeća ili pak uživajte u čarima centra grada.

U svakom slučaju, odmah uz baštu „Platani“ nalazi se turistički info-centar Turističke organizacije Grada Trebinja.

TAGOVI:

Komentari

Trebinje je imalo kraljeve u proslosti isto kao sto danas ima i bulevar :D

Odgovori

Nije to „pseudoistorija“ nego si ti pseudo istoričar, kao što si i pseudo pismen. Pseudo istorija se ne piše kao jedna reč.

Odgovori

Nisam uopste istoricar ali mi je poznata kao sto ti kazes „prava istorija“ ili prije bih rekao zvanicna istorija. O tim famoznim kraljevina pise jedino Deretic, a ne bi me cudilo da si to upravo ti. Ne treba da lazemo niti sebe niti druge. Isto tako ne mozemo ulicu od 100, 200 metara koja ima 2 trake nazivati bulevarom.

Kad grad ima ulicu sa drvoredom i stazom za setnju onda to JESTE bulevar jer niko to jado moj ne moze da izmisli nego postoji tacno rijec „bulevar“ pa ti otvoris rijecnik stranih rijeci i vidis sta to znaci.Trebinje ima ne samo kruzni tok i 2×2 bulevar nego i nekoliko bulevara kroz cijeli grad pa neka dusmani crknu.I jos nesto,kad Bibi Netanijahu prilikom posjete Srbiji nedavno kaze da su Srbi i Jevreji „prijatelji hiljadama godina, jos iz doba Rimske Republike“ onda PRIHVATI da Deretic ne prica gluposti i da nije on jedini koji to pise nego je covjek procitao u knjigama koji se uce na mnogo vecim skolama nego sto ti znas da i postoje.

Odgovori

Dobro je da si bar priznao da nisi istoričar, ali mogao si da se potrudiš i da o svom gradu nešto pročitaš. O tim, kako Ti kažeš „famoznim kraljevima“, prvi je pisao Miloš Milojević davne 1872. godine. Zatim, o njima je pisao Jovan Deretić 2000. godine i na kraju Milenko Bjelić 2011. godine. O svima njima postoje i zapisi u dubrovačkim arhivima, a i Italijani ih pominju kao kraljeve.
U svakom slučaju, savjetovao bih Te da kada o nečemu želiš da govoriš ili pišeš prethodno se o tome bar malo informišeš, kako bi izbjegao paušalne ocjena.
A što se tiče bulevara, tako se ta ulica zvanično zove, pa lokalnim vlastima podnesi prigovor.

Odgovori

Trebinje nudi mnogo toga od predivne klime i mirisa mora pa je smaim tim boravak tu pravo uzivanje do posjete monogima znamenitostima kako istorijskim tako i kulturnim,prirodnim,gastronomskim itd itd.Prvo sto u Trebinju treba vidjeti to je sve vezano za Ducica,Njegosa,sv Vasilija Ostroskog,manastire,treba se organzovati i obilazak rodne kuce Rudjera Boskovica jer sramota da balije pricaju o toj kuci a Srbi to i ne spominju….takodje bi bilo dobro napraviti maketu njegove kuce i postaviti njegovu sliku i postavite to sve nedje u gradu,i osnovati Astronomsko drustvo Rudjer Boskovic-Trebinje a ne samo da se zove Astronomsko drustvo Trebinje.Onda da se obidju lokacije dje Kusta snimao film,pa gdje Monika hodala,pa njena slika da se zakaci u hotel ili neki kafic dje bila ili voljela da seta…..takodje ovo vazi i za ostale nase srpske glumce,muzicare i sve vezano za to….znaci da TB dobije jedan umjetnicki kutak sa slikama poznatih koji su posjetili TB.Takodje obavezno naglasiti posjetu Filmskom festivalu u TB.Zatim Perovica most sa 7 lukova, koji je 1574. godine izgradio Mehmed-pasa Sokolovic kao sponu dje se odvijala trgovina od HN preko Hercegovine do Carigrada.Tu je naravno Jelena Anzujska i Nemanjici,obilazak vinskih galerija i vinograda,dvorac Rodoljuba Draskovica,onda kajak i setnja cijelom duzinom Trebisnjice i da se nadje covjecija ribica da se stavi u mali bazen i ona da se izlozi turistima i objasni da je Hercegovacki krs njeno prirodno staniste a Trebisnjica najveca ponornica u EU.Tu je brana Grancareco i svako voli da se slika tu pored te mocne sile i obavezno objasniti turistima da ta brana snadbjeva strujom 4 drzave tj nas ,Srbiju,CG i Hrvatsku. Zatim obilazak planina i plaza koje su nam u blizini.Ono sto bih posebno jos istakao vezano za kraljeve…..ne treba se oko toga prepirati.Mi koji smo isli u skolu i malo dublje oko toga kopali mozemo reci da je to istina jer srpsku kraljevsku kucu nije mogao da izrodi nepismeni svijet nego znaci tu su vec bili Srbi-vladari samo su bili mnogobosci i dolaskom hriscana i oni su primili hriscanstvo i tako se pocela stvarati srpska hriscanska drzava.I umalo zaboravih da se obavezno napomene da je Trebinje i Hercegovina bilo centar borbe u 2.ratu protiv Hitlera i njegovog ustaskog rezima iz Hrvatske….znaci ovo obavezno znaci da smo bili saveznici sa strancima protiv Hitlera, nasi djedovi i njihovi zajedno protiv Hitlera i ustasa.Pa da je kod nas bio srpski kralj Petar i borio se protiv Turaka kao i da je crnogorska kraljevska loza Petrovica nasa Hercegovacka.Pokazati sve nase galerije i slikati sve ljepote i znamenitosti,voznja biciklom,dobro organizovan prevoz busom i taxijem.I ono sto je najvaznije da budemo dobri domacini i ucinimo svakom gostu lijep i prijatan boravak.

Odgovori

Trebinje ne samo da treba da bude nas srpski hercegovacki grad nego i srpski Dubrovnik ne zato sto eto treba da lici na Dubrovnik nego zbog veze Mletacke republike i srednjovjekovne Srbije i zbog toga sto su se dubrovacki Srbi iselili iz DU u Trebinje i time donjeli sa sobom i svoje obicaje.Cijela storija Trebinja je vezana za DU,Dalmaciju i Boku medjutim danas kad dodjes u Trebinje nema ni jedan jedini pano ili crtez koji ce na to da podsjeti.Bila je noc muzeja i u muzeju vunene carape a ni rijec kazem o Boki,Dubrovniku,Dalmaciji,Veneciji,Nemanjicima.Nije to nikakv trosak niti je to tesko uraditi posebno sad kad postoji internet,kad su nam sve informacije na dohvat ruke,kad se stampanjem karte mogu kopirati i zakaciti u muzej ili negdje u grad sa opisom kako je i sta bilo,kako je izgledalo.Medjutim ko nas vodi dobro smo i zivi…..sebi trpali pare i plasili narod kako nestaje RS i kako ce oni da raspisu kaobajagi neki referendum a onda oni i popovi u limuzine a narod ispod drveta ceka autobus i to onaj koji ide za Srbiju jer nema lokalnih.Uskoro ce se granice otvoriti,sve ce se ocepiti,samim tim i narod ce lakse da zivi a ovi stakori ce doci pred lice pravde.Samo kazem sve vezano za nase istorijsko nasljedje i kulturu moramo sami i nije cudo sto nam je sve od istorije pokradeno.Pa DU koji nikad nije bio hrvatski sad je postao a mi smo se odrekli svih svojih dubrovackih Srba i naucnika i da Trebinje ama bas nikakav spomen na njih nema.

Odgovori

Joj Boze kako HET mocno izgleda. Ovo je sramota da niko do sada nije uredio za domace stanovnistvo i turiste niti pored napravio spomenik Tesli.Npr u Kanadi na Nijagarinim vodopadima je napravljena HE isto kao nasa samo veca,tu dolazi domaci narod,turisti,peca se riba.Ali eto ne mora kao Nijagara moze kao Kladovo koje je kao pola Bilece ali ima prelijepo uredjeno jezero i HE na Djerdapu,ili HE Bajina Basta se jezerom Perucac….B.Basta je isto dobro manja od Bilece ali jezero i HE pretvoreno u turisticki raj.Na tim jezerima u Kladovu i B.Basti su stalno neke manifestacije a kod nas samo da djeca iz skola iz I.hercegovine dolaze na izlet i neke proslave pa bi bilo puno da ne pominjem nas ostale koji bi bili srecni da imamo dje izaci,prosetati,pojesti ribu,okupati se,igrati basket ili fudbal,kampovati i sl.

Odgovori

HET treba da uredi Bilecko jezero jer ga koristi kao sto treba da uredi i onaj dio ispred brane gdje bi se moglo doci i pecati,klupe staviti i prosetati dotle.To nije posao ni opstine Bileca ni Trebinje nego iskljucivo HET i u HET-ovoj nadleznosti i na njih treba vrsiti pritisak da to sto prije zavrse jer ovako vise ne moze.

Matija Ban Srbin iz Dubrovnika kako mu se Trebinje i Hercegovina zahvalili?????? Pa nikako a pitanje je da li je danasnji nepismeni narastaj ikad za njega cuo.Po Matiji Banu nosi Beogradsko naselje Banovo brdo ime.On je skovao rijec cetnik.Ili recimo da u TB nema nikakvog pomena o Luki Celovicu i njegovoj porodici.Beograd ima njegovu i kucu i ulicu a njegovo rodno Trebinje nikad niti je culo za njega niti zna ko je bio,niti ga spominje, niti mu odaje ikakav spomen.Daju spomen Drazi Mihajlovicu nacistickom slugi koji je pljunuo na sve sto se zove sloboda i Srbija a nema spomenika Luki Celovicu.Danasnji hercegovci do peta nisu ni po cemu onim hercegovcima od prije 2.svjetskog rata.Dovoljno je pogledati Gatacko polje i po Bileci…..kad je ikom ikad palo na pamet da ogradi ono polje u Gacku,da ga pretvori u ranc da bude fabrika hrane…..puste 3 krave koje hodaju tamo ko lude i istrcavaju na put da ubiju nekog dok vozi auto.Isto polja u Bileci pa to je zapustano da vece nesrecnike majka nije vidjela.Nekad kad nije bilo auta tuda je vise ljudi prolazilo nego sad kad ima…..sva ona polja su nekad bila posijana sada prazno a kukaju nemaju da jedu.Idu jado u Rogaticu u dnevnicu dace ti oni 30-40km po danu da im beres krompir pa beri jado kad nizasta niste stvoreni.

Odgovori

lijep tekst jedina zamjerka za udaljenost od DU i HN, malo je veca, autom je do DUB 32-33 km a do HN 40 km…ali nije vazno toliko, pohvala za pisca teksta..dobro nam dosli turisti !!!

Odgovori

Јел сте сви прешли на латиницу? Душа, херцеговачка, више не постоји. Али ако изгубимо и све што је наше, онда „hasta luego Lucas“

Odgovori

Greska u koracima autora clanka.Osman pasina dzamija ne postoji u gradu Trebinju da se ne lazemo.Dzamija postoji a stara je oko 10- tak godina.Sagradjena vecinom od novca tkz. dijasporaca ili proceranih trebinjaca pa kako kome milije.Znamo a i pamtimo da je Osman pasina dzamija otisla na nebeske visine 28 januara na Savin dan 1993g.Kursluz i dodtrajala instalacija uzrok pozara tako je komisija potvrdila svojim izvjesajem.p.s.ineresantno isti dan iskljuceni aparati pok. Srdjana Aleksica.

Odgovori

Joja, tako je 300%….

Odgovori

Piti kafu pod Platanima, jedinstven dozivljaj stvarno…

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja