Tekstilna industrija "Nikola Tesla" iz Bileće mjesečno njemačkom partneru "Štajman" isporučuje 21.000 komada ženskih odjevnih predmeta i ima ugovoren posao za cijelu ovu i narednu sezonu, rekao je Srni rukovodilac pogona Nikola Rakić.

tekstilna industrija nikola tesla bileca proizvodnja

On je istakao da je obim proizvodnje u odnosu na raniji period, kada je radio drugi partner, povećan za oko 40 odsto zahvaljujući dobroj organizaciji i radu 195 radnica koje su zaposlene u ovom tekstilnom pogonu.

"Naša je mogućnost da na mjesečnom nivou sašijemo 24.000 odjevnih predmeta i nadam se da ćemo to i uspjeti od jula ove godine", rekao je Rakić i dodao da se sedmično njemačkom partneru isporučuje oko 5.500 komada odjeće.

On je istakao da bilećki tekstilni pogon od 1. septembra prošle godine, od kada ga je preuzelo preduzeće "Nikola Tesla", radi bez ikakvih problema i da sve svoje obaveze izvršava na vrijeme.

"Nemamo nikavih dugovanja, a primanja su pristojna. Kasnimo jednu platu koju ćemo ovog mjeseca nadoknaditi tako da ćemo je vratiti u redovnost", rekao je Rakić i dodao da su prosječne plate radnicama oko 460 KM plus topli obrok.

On je napomenuo da se radi isključivo prva smjena, od 7.00 do 15.00 časova bez produženog radnog vremena, najviše šest dana u sedmici, te da se trude da rad svedu na pet dana.

"Nema više štrajkova ni pobuna, jer su radnice svjesne da svojim radom zarađuju plate i da jedino tako može da opstane firma", istakao je Rakić, napominjući da su ovom tekstilnom pogonu nedostaje još četrdesetak obučenih mašinskih švalja.

On je naveo da u tekstilnom pogonu, osim Bilećanki, rade i žene iz Trebinja za koje je organizovan prevoz.

Rakić je dodao da u okviru fabrike imaju i prodajni objekat u kome se nalaze odjevni predmeti koji su ostali od izvoza, te da imaju saglasnost od inostranog kupca da tu odjeću puste u domaću prodaju.

"Na sve cijene, koje su fabričke, uračunat je PDV", rekao je Rakić i dodao da je roba odličnog kvaliteta, što potvrđuje i činjenica da njemački partner nijedan proizvod do sada nije reklamirao.