Dok su sinoć maturanti trebinjske Gimnazije proslavljali svoje matursko veče, u Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba Naoda Zorića, koji je završio Akademiju likovnin umjetnosti na Cetinju, a postdiplomske studije na ALU u Trebinju.

naod zoric izlozba trebinje

U njegovom selu u Crnoj Gori kažu "naodi, eno dolazi kiša", i po tome je dobio ime Naod, kaže ovaj umjetnik.

"Tako je Naod došao u slikarske vode Crne Gore i šire. Godine 1991. sam dobio nagradu za crtež na Cetinju, a sljedeće godine nagradu za sliku na 25. Hercegnovskom salonu kao najmlađi učesnik", kaže Zorić, dodajući da su nagrade potvrda rada koji čovjek uloži, te da je lijepo kada to neko primjećuje, vrijednuje i kaže 'samo naprijed'.

Za njega je, kaže, najveća nagrada u slikarstvu to što se bavi tim poslom, koji nosi radost stvaranja sa jedne strane i s druge od toga može da se živi.

"To je onda stvarno nešto najljepše, najidealnije što se može desiti jednom umjetniku - da radi posao koji voli i od toga posla da živi. Te dvije kombinacije trebale bi da znače uspjeh", istakao je Naod.

Njegov čovjek, gorštak, prikazan je na autentičan način na slikama koje su sinoć predstavljene trebinjskoj publici.

"Ni sam ne mogu do kraja da proniknem, valjda čovjek kada slika više izlazi iz njega, što je zbir gena koje je ponio i nosi sa sobom. Ja kažem da ono što slikam jeste moja krv, gen, porijeklo, narod, porodica, nešto o čemu sam odrstao - mirise, običaje, način mišljenja, filozofiju života", kaže Naod, dodajući da je on gorštak sa planine i da je mišljenja da je suština svakog dobrog umjetnika da pronađe ono što nosi u sebi - od čega je sazdan da slika.

On kaže da, kada je počeo da radi svoje gorštake - Crnogorce, nije bio svjestan toga što radi, već tek kada je postao zreliji shvatio je i sam sebi rekao 'Bože moj šta radim'.

"Shvatio sam da je to zbir gena koje nosim, a Crna Gora i Hercegovina, brda, imaju nešto što je nabijeno velikom energijom, a to je, valjda, težak život i opstajanje uopšte", kazao je Zorić, zaključujući da se u Trebinju osjeća kao kod kuće - šeta, gleda i vidi ljude sa svojih slika, gorštačkog čovjeka rođenog u kamenu.

Izložbu čini 30 radova.