Milutin Spaić, maturant Gimnazije "Jovan Dučić", proglašen je za đaka generacije ove ustanove u školskoj 2014/15. godini.

milutin spaic

Sada, na kraju školovanja, kaže da Gimnazija nije bauk kao što se govori.

"Uložio sam dosta napora, rada i truda, ali najvažnija je organizacija - kako se organizuje radno vrijeme. Važno je da se prati nastava na časovima, jer se samim tim smanjuje vrijeme koje je potrebno da se neko gradivo savlada kod kuće", kaže Spaić.

On je dodao da će protekle četiri godine pamtiti po druženju sa drugovima iz razreda, ali i po nekim profesorima.

"Bilo je dosta šala i smijeha kako na račun nas đaka, tako i profesora. Svi su profesori bili stručni u svom poslu. Ipak, budući da sam više volio predmete poput fizike i matematike, više sam se zbližio sa profesorima koji to predaju", dodaje Spaić.

Spaić kaže da su mu bili teški teorijski predmeti koje treba konstantno učiti - psihologija, biologija, sociologija.

Bio je član školskih sekcija iz matematike i fizike. Osvojio je jednom prvo, a jednom drugo mjesto na regionalnom takmičenju iz fizike, dok je iz matematike dva puta bio drugi na regionalnom, a jednom treći.

"Na početku srednjoškolskog obrazovanja vrijeme je 'sporo teklo', ali kako se približio kraj sve je brže prolazilo. Još uvijek imam dilemu šta ću da upišem, ali će biti vezano za fiziku i matematiku, eventualno neki tehnički fakultet", kazao je Spaić, napominjući da mu je Elektrotehnički fakultet u Beogradu prva želja.

Za kraj kaže da su profesori bili odlični, iako je bilo trenutaka i kada su oni naljutili đake, ali i đaci njih.

"Sve se to zaboravi, jer se pamte samo lijepe stvari. Stekao sam prijateljstva koja će trajati do kraja života", zaključio je Spaić, koji će večeras predvoditi defile maturanata trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".