U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu predstavljen je drugi broj "NJegoševog zbornika Matice srpske /Spomenica o dvestogodišnjici NJegoševog rođenja/", jedinstvenog izdanja priređenog povodom dva vijeka od rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša, čuvenog srpskog književnika, vladara i duhovnika.

njegos

Akademik Matija Bećković, predsjednik Odbora za proslavu "Dva vijeka NJegoša", rekao je sinoć na promociji da je Matica srpska, izdavanjem Zbornika, učinila sve da se srpski narod ne postidi pred onima koji budu slavili tristotu, pa "i dalju" godišnjicu rođenja NJegoša.

"Jer, dok je srpskog jezika, slaviće se ovo najvažnije rođenje jednoga srpskog čoveka", rekao je Bećković.

Bećković je primijetio da se, osim Matice srpske, "niko od pozvanih u državama koje su to morale učiniti nije pretrgao da kako dolikuje obilježi datum rođenja čovjeka koji je svojim djelom obilježio epohu".

"U stvari, niko nije imao ništa protiv da NJegoš bude slavan u nekom srezu ili da bude svet u nekoj opštini. Sve to samo da on ne bi bio ono što jeste - najveća svetinja srpskog naroda, odmah posle Svetog Save, bez obzira gde Srbi žive. Učinjeno je zapravo sve da se radosti liši srpski narod, ma gde on sad živeo. Hteli su oni da se o rođenju NJegoša ne govori, a da se govori da će se o tome govoriti", rekao je Bećković.

O drugom broju "NJegoševog zbornika Matice srpske" govorili su i dopisni član Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/ Miro Vuksanović, koji je glavni urednik tog izdanja, te istoričar Goran Maksimović.

I oni su ocijenili da je Matica srpska u velikoj mjeri ostala usamljena u obilježavanju dva vijeka od rođenja NJegoša.

Besjedu o Zborniku trebalo je da govori i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, predsjednik "NJegoševog odbora Matice srpske", ali je on pismom obavijestio skup da je u tome spriječen zbog neodložnih obaveza u Sinodu.

"NJegošev zbornik Matice srpske /Spomenica o dvestogodišnjici NJegoševog rođenja/" objavljen je na 600 stranica.

U Zborniku su objavljena 44 istraživačka teksta od 44 autora o temi lika i djela Petra Drugog Petrovića NJegoša - vladara, književnika i duhovnika, koji je uživao veliko poštovanje praktično svih naroda svijeta zbog njegovog univerzalnog i svakom jasnog poimanja slobode.

Svečanom skupu posvećenom Zborniku prisustvovali su i ugledni članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti, kao i njenog ogranka u Novom Sadu.