Med sa područja istočne Hercegovine najkvalitetniji je u okruženju, jer pčele uzimaju nektar sa 99 odsto biljne paše koja obiluje sa više od 300 vrsta ljekovitog bilja, izjavio je danas predsjednik Udruženja pčelara istočne Hercegovine Obrad Ninković.

pcelari trebinje

On je novinarima u Trebinju rekao da kvalitet ovog meda dokazuju mnogobrojne medalje i najviša priznanja osvojena na domaćim i međunarodnim sajmovima.

Ninković kaže da pčelari, kojih je na ovom području oko 500, cijene svoj med i trud oko pčela, pa se zato i ne odlučuju za izvoz, jer su male cijene.

"BiH je dobila sertifikat sa izvoz meda, ali hercegovački med ima najvišu cijenu, tako da pčelari svoj trud ne žele dati za male pare i to im se ne isplati", istakao je Ninković i dodao da je cijena hercegovačkog meda po kilogramu 18 KM i da je 20 do 30 odsto skuplji od meda iz okruženja.

On je ukazao da na tržištu ima dosta patvorenog med, te istakao da bi u Hercegovini bio manjak meda na tržištu ukoliko bi se suzbila prodaja patvorenog meda za 20 do 30 odsto.

Trebinjski pčelar Slobodan Barzut je istakao da pčelari sa ovog područja imaju ograničene količine meda i izrazio nadu da će u "nekom skorom vremenskom periodu pčelarska zadruga `Žalfija` iz Trebinja doći u poziciju da obezbijedi značajne količine meda i ostvari dobru cijenu".

Ninković i Barzut podsjetili su da su na nedavno održanom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu osvojili najveća priznanja - velike zlatne medalje i šampionsko priznanje u kategorijama hercegovačkog i livadskog meda.

Ninkoviću je pripalo najveće pojedinačno priznanje sajma - velika zlatna medalja u kategoriji hercegovačkog meda, dok je Barzut, koji se predstavio sa tri vrste meda - od žalfije, vrijeska i livadskog meda sa Zelengore, takođe, osvojio velike zlatne medalje, a njegov livadski med proglašen je šampionom u konkurenciji ove vrste meda među 100 izlagača iz zemalja regiona.

Na nedavno održanom novosadskom sajmu predstavili su se pčelari iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske i Makedonije.

Udruženje pčelara grada Trebinja najveće je udruženja pčelara u Savezu udruženja pčelara Republike Srpske.