Svako od nas do sada se našao u situaciji da se upozna sa osobom i nakon nekoliko momenata zaboravi njeno ime. Koji je uzrok ove pojave?

Zasto ne pamtimo imena

U video klipu koji nosi naziv “Why do you forget their name?”, Mičel Mofit i Greg Braun objašnjavaju da je mozak čovjeka ‘dizajniran’ tako da prepoznaje lica, dok ljudska imena ne predstavljaju informaciju od naročitog značaja za nas jer pretpostavljamo da osobu koju smo upoznali nećemo više vidjeti, tako da se mozak i ne trudi da je zadrži u dugoročnoj memoriji.

Prilikom upoznavanja, većina ljudi takođe se koncentriše na ono što treba da kaže, umjesto da sa punom pažnjom sasluša sagovornika.

Ova pojava ukazuje na to da nismo ‘programirani’ da u isto vrijeme pružamo i primamo informaciju.

Prema teoriji psihologa Ričarda Harisa sa Kanzas univerziteta, međutim, nije mozak taj koji ima sposobnost da pamti imena ljudi, već je bitno koliko ste vi motivisani da ih naučite.

"Skoro svi imaju dobru memoriju za nešto što ih interesuje," kaže Haris i dodaje: "Ali nisu svi jednako motivisani za učenje istih stvari. Mnogi smatraju da je pamćenje tuđih imena teško i zato se oko toga ni ne trude previše. Lično mislim da to i nije toliko teško ali zahtjeva malo truda."

Pošto, kao profesor, Haris mora da zapamti imena svojih studenata, on je kao primjer dao svoje iskustvo.

"Tokom prve dvije nedjelje semestra trudio sam se da upamtim 50 imena studenata. Trik je u tome što sam svako ime izgovorio naglas dok sam prozivao studente. Za svako ime koje sam izgovorio trudio sam se da zapamtim nešto u vezi sa njim i ga uporedim sa nečim prepoznatljivim. I svakog časa naučim po nekoliko imena i zaista nije toliko teško", zaključio je Haris.