U Beogradu će 8. juna 2015. godine, sa početkom u 19.30 časova, biti održana Hercegovačka akademija, posvećena uspomeni na srpske žrtve od 1941. do 1945. godine i obnovi hrama Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima, potvrđeno je za TrebinjeLive.info u hercegovačkim udruženjima u ovom gradu.

hercegovacka akademija beograd

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupiće pjesnici, guslari, istoričari, dramski umjetnici, operski pjevači.

Od pjesnika Akademiji će prisustvovati Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo, Đorđe Sladoje i Božidar Glogovac, a od istoričara sa Hercegovcima će biti dr Dragan Mastilović. Pjesma je povjerena narodnim guslarima Bošku Vujačiću, Veljku Đuranoviću i Slavku Aleksiću, te horu AKUD "Lola" pod dirigentskom palicom Milovana Paničića.

Od dramskih umjetnika svojim izvedbama prisutne će pozdraviti glumci Gojko Šantić i Nebojša Kundačina, dok će voditelji programa biti Snežana Lukić i Milivoje Beštić.

Za režiju Hercegovačke akademije zadužen je Balša Đogo.
Prisustvo na Akademiji, kako saznajemo, potvrdio je i vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, a očekuju se predstavnici grada Trebinja i ostalih istočnohercegovačkih opština. Blagoslov za Akademiju dala je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te najavio da će, ukoliko bude u mogućnosti, istoj prisustvovati.

Prisustvo Akademiji najavili su i predstavnici političkog i društvenog establišmenta Srbije i Republike Srpske - predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, proslavljeni režiser Emir Kusturica...
Akademija će se održati u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5) sa početkom u 19.30 časova.

Organizatori su, kako je potvrđeno za TrebinjeLive, Srpska hercegovačka udruženja u Srbiji i Savez guslara Srbije.

Ulaznice se mogu nabaviti po cijenama od 500 dinara (oko 8 KM), 700 dinara (oko 12 KM ) i od 1.000 dinara (17 KM). A sav prihod od ulaznica biće priložen za dovršetak radova na izgradnji hrama Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima.