"Srećno sklapanje braka Predragu i njegovoj izabranici Marini, žele striko Obren, strina Jovanka i rođak Marko uz pjesmu 'Svat do svata, kum do kuma'", "Draganu srećan polazak u vojsku žele mama i tata uz pjesmu 'U vojsku me majka šalje'", "Srećno rođenje sina Ivani i Goranu žele kumovi Popovići uz pjesmu 'Mali gospodin'", samo su neke od poruka koje smo godinama slušali na talasima "Radio Trebinja".

radio

Novo vrijeme donijelo je i nova pravila. Emisija "Želje, čestitke, poruke i pozdravi", koja se godinama emitovala na "Radio Trebinju", još uvijek postoji u programskoj šemi i sjećanjima Trebinjaca. Želje se više, bar na radiju, ne naručuju, za razliku od prije deset-petnaest godina kada smo po nekoliko sati slušali čestitke i uz njih prateće pjesme.

"Stani bolan više, počele su čestitke. Čuli, oženio se Anin mali sa Tine. E nek je živ i zdrav", obavezna je rečenica dok bi se slušala neizostavna emisija.

Ispraćali su Trebinjci decenijama unazad u vojsku, čestitali ženidbe i udaje, rođenja djece, krštenja. I danas se pitamo koliko su novinari i spikeri ovog radija pročitali teksta dok je emisija "bila živa".

Danas su došli neki novi klinci, neke nove svadbe, neka nova krštenja. Više nema vojske, a ni sigurna dva-tri-četiri sata uz Radio Trebinje. Ipak, i te kako se pamte pjesme sa kojima smo čestitali, pozdravljali i poručivali, a neke smo, koliko su se ponavljale, htjeli - ne htjeli, naučili i napamet.

Odlazak u vojsku najčešće smo čestitali pjesmama "Moj Milane", "Kad u vojsku pođeš", "Ko te ljubi dok sam ja na straži"...

Rođenje djeteta  i rođendane ispraćali smo pjesmama "Ti si ćerko tatin sin", "Rodio se sin mali gospodin", "Ćerka", "Rođendanska"...

U vrijeme rata, mnogi koji su ostali u Dubrovniku "hvatali su kakav-takav" talas Radio Trebinja, i upravo preko njega saznavali veselja njihovih porodica u susjednom Trebinju. Eto, i tako je radio spajao ljude.

Ženidbe i udaje uvijek su bile prava uživancija. A posebno za one koji su slušali talase, njima omiljenog radija, uz pjesme "Danas majko ženiš svoga sina", "Svat do svata, kum do kuma", "Oženi se brate moj"...

 

"Ugodno popodne djedu Slobu, želi unuk Miloš uz pjesmu 'Ja i deda dva mladića'"..., i ovakvih je pozdrava bilo.

Kao i za mnogo šta drugo, tako i za ovu emisiju na Radio Trebinju samo kratko možemo reći "Nekad bilo, sad se spominjalo".