Dragan Grahovac sakupio rasuto i osvježio zaboravljeno

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 17. 05. 2015. - 9:09h

Novinar iz Nevesinja Dragomir Dragan Grahovac napisao je knjigu „Svjetsko, a nevesinjsko“ u kojoj je „okupio“ poznate ličnosti iz ove opštine „rasute“ po dalekim zemljama nastojeći da ih na ovaj način „oživi“ i približi sugrađanima, ali i prikupio i različite zanimljivosti iz ovog kraja.

dragan grahovac nevesinje a svjetsko

Grahovac je u mostarskoj i drugim bibliotekama mjesecima prikupljao podatke i informacije o svojim sugrađanima, navodeći da za neke od njih ni svjetska slava nije bila dovoljna da dobiju veći publicitet u zavičaju.

Ponosan što se odvažio na ovako težak posao, Grahovac kaže da je knjiga zamišljena kao zabavna publikacija, ali da u njoj ima i mnogo ozbiljnih stvari koje potpuno mijenjaju dosadašnja saznanja o Nevesinju i ljudima koji su ponikli na ovim prostorima.

„Ova zabavna publikacija donosi zanimljivosti, prirodne fenomene, rekorde i kuriozitete iz nevesinjskog vremeplova o kojima je šira javnost bila malo upoznata“, rekao je Grahovac i dodao da je sakupio podatke o svjetski priznatim ljekarima, inženjerima, glumcima, pilotima, slikarima, ali i o ženama izuzetne ljepote koji su porijeklom sa nevesinjskog krša, a o kojima se do sada malo ili nimalo znalo.

On kaže da su mu bile inspirativne priče o uspješnim Nevesinjcima širom svijeta, ističući da je želio da pronađe i u knjizi objelodani njihovu zavičajnu vezu, a da potom u maniru čuvenih rubrika „Politikinog zabavnika“ saopšti ono što njihovi zemljaci nisu znali o njima.

Grahovac je u knjizi otkrio koji Nevesinjci su poznavali Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Sigmunda Frojda, Merilin Monro i druge poznate ličnosti.

Prema pisanju Grahovca, Vladimir Gaćinović, ugledni nevesinjski ljekar tokom studija medicine u Beču drugovao je sa najboljim psihijatrom svih vremena Sigmundom Frojdom, dok je doajen jugoslovenske elektrotehnike iz ovog kraja Pavle Miljanić lično poznavao najistaknutije fizičare – Mihajla Pupina Pjotra Kapicu.

Do izlaska knjige nije bilo poznato da u blizini Denvera, u američkoj državi Kolorado, jedna planina nosi ime nevesinjskog pilota Vase Benderaća koji je pokazao zadivljujuću hrabrost i umijeće u borbama protiv njemačke avijacije, kao ni to da je rođena Nevesinjka LJubica Šošo majka američkog glumca Breda Dekstera /“Sedam veličanstvenih“ i „DŽungla na asfaltu“/.

Lingvista Milorad Telebak napisao je da je Grahovac, ne žaleći truda i vremena, sakupio rasuto, osvježio zaboravljeno i pronašao izgubljeno o Nevesinju i Nevesinjcima.

„Ni manje knjige, ni bolje slike Nevesinja“, ocijenio je Telebak, ističući da je Grahovac zaljubljenik u zavičaj, njegov nerazdvojni pratilac, pažljivi posmatrač i predani istraživač.

Knjiga je štampana u tiražu od 1.000 primjeraka, a izdavač je Opštinski odbor SPKD „Prosvjeta“ Nevesinje.

Grahovac je autor i knjige „Možda niste znali o Nevesinju“.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja