Lokalna organizacija Kozaka otkrila je danas kod Sankt Peterburga bistu ruskog predsjednika Vladimira Putina kao rimskog imperatora u znak "zahvalnosti za pripajanje poluostrva Krim Rusiji".

Vladimir Putin bista

"Željeli smo da ovekovječimo Putina kao pobjednika i državnika koji je vratio Krim Rusiji", izjavio je Frans presu predsjednik kozačke organizacije Ibris Andrej Polijakov.

Kozaci su nastali kao zajednice slobodnih vojnika-konjanika. Činili su ih ruski i ukrajinski seljaci i izvjestan broj Tatara. U carskoj Rusiji su služili kao konjica. Bili su oslobođeni od poreza i spremni za polazak u rat.

Bronzana bista ruskog predsjednika nosi togu od sintetičkog materijala i djelo je vajara Pavela Grešnikova. Poprsje je visoko oko 50 centimetara i postavljeno je u mjestu Kasimovo, oko 20 kilometara sjeverno od Sankt Peterburga.

"Rimski imperator odražava mudrost. Putin je odigrao istorijsku ulogu da ujedini Rusiju i Krim", rekao je Poliakov.

Crnomorsko poluostrvo Krim pripojeno je Rusiji u martu 2014. godine poslije čega su nastali sukobi između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Ti sukobi su pogoršali odnose Rusije i Zapada i rezultirali sankcijama Rusiji i ruskim embargom na prehrabrene i poljoprivredne proizvode sa Zapada.