Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srpska danas bezbjedna i da niko ne treba da sumnja u njene potencijale da obezbijedi svoju sigurnost, te najavio da će u narednih nekoliko sedmica biti donesen antiteroristički zakon i preciziran način na koji će se boriti protiv tog zla.

republika srpska

"Nama je stalo da očuvamo sigurnost svih ljudi bez obzira na naciju u Republici Srpskoj, ali isto tako nećemo oklijevati da se suprotstavimo svakom pokušaju organizovanog terorizma", rekao je Dodik.

On je za Radio Republike Srpske rekao da je najveći gubitak u nedavnom terorističkom napadu u Zvorniku izgubljeni život i ponovo izrazio saučešće porodici poginulog policajca.

"Najteži je upravo taj gubitak, sve ostalo nas je dovelo u poziciju da više razmišljamo o našoj bezbjednosti i o kapacitetima koje imamo da se suprotstavimo zlu kakav je terorizam", rekao je Dodik.

On je istakao da su policija i sve institucije Republike Srpske u danima kada se to dešavalo pokazali visok nivo zrelosti i sposobnost da reaguju na otvoren izazov, odnosno teroristički napad i da svojim angažmanom preduprijede bilo kakvu eskalaciju sukoba, na bilo kojoj osnovi.

"To govori da su policija, politika i vlast Srpske sposobni da preduprijede posljedice takvih događaja, mada nije bilo jednostavno u Zvorniku mnoge smiriti u njihovom revoltu zbog toga što se to desilo", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je pucanj u policajca u Zvorniku bio pucanj u Republiku Srpsku, te da politika Bakira Izetbegovića koja govori o tome da je Srpska remetilački faktor za njihove ambicije i planove, predstavlja otvoren poziv takvim ljudima da pucaju i sutra po Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske je rekao da ne može isključiti mogućnost da se dese još neke slične stvari, ali, kako je istakao, budnost i pripravnost u Republici Srpskoj daleko je veća nego prije događaja u Zvorniku.

"Uvjeren sam da policiju u Republici Srpskoj danas mnogi doživljavaju pozitivno. Onog trenutka kada smo se izborili da ostane policija Srpske, mi smo se izborili za Republiku i njenu bezbjednost", rekao je Dodik.

Govoreći o nedavnim dešavanjima na području makedonskog naselja Kumanovo, Dodik je rekao da nikome ne smije da bude izgovor da ubija nevine zbog neke velike ideje, kao što se desilo u Kumanovu.

On je napomenuo da postoje zagovornici projekta "velike Albanije" koji zadire i u Crnu Goru, i u Grčku i u Srbiju, kao i na izjave premijera Albanije Edija Rame koji je govorio o tome kako treba da se ujedine Kosovo i Albanija.

Dodik je podsjetio da se prije nekoliko godina govorilo o tome da to jeste projekat, dok su stranci u Briselu govorili da to nije istina.

"Nikakva nama nezavisnost ne treba dobijena oružjem, a pogotovo ne terorističkim sredstvima i ja odbacujem bilo kakvu mogućnost da jedan Srbin pravda svoje ponašanje nekom pričom o velikom političkom projektu. Nama treba politički izborena samostalnost i mi ćemo se politički boriti. To traži strpljiv i izdržljiv rad političkih struktura", zaključio je Dodik.