Brisel sprema novu listu zahtjeva za Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i odnosima sa Moskvom i Republikom Srpskom, koji bi uskoro mogli da budu postavljeni Beogradu kao uslovi za otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 o spoljnoj i bezbjednosnoj politici, saznaju beogradske "Večernje novosti".

srbija sprema i predaju republike srpske

List piše da će se najvjerovatnije tražiti revizija Strategije nacionalne bezbjednosti i Strategija odbrane, koje su usvojene 2009. godine, uz objašnjenje da su se okolnosti u svijetu promijenile, a sa jednim ciljem - da se Srbija i tu praktično odrekne Kosova, distancira od Rusije, olabavi veze sa Banjalukom i "zakuca" članstvo u EU kao najvažniji spoljnopolitički cilj.

Kako se navodi, Brisel će insistirati da se u tekstu Strategije bezbjednosti smanji akcenat koji je stavljen na Kosovo, čija je secesija navedena kao najveća bezbjednosna prijetnja za Srbiju.

EU je trn u oku i to što je naglašena opredijeljenost za razvijanjem novih dimenzija posebnih odnosa sa Rusijom.

Takođe, za EU je sporno što se u ovim strateškim dokumentima Srbija opredjeljuje i za razvijanje posebnih odnosa sa Republikom Srpskom, produbljivanje veza sa Kinom, Indijom i Brazilom i obnavljanje i jačanje saradnje sa nesvrstanima.

List kao potvrdu svojim saznanjima navodi izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, koji je rekao da "poglavlje 31 ranije nije bilo posebno teško u pregovaračkim procesima".

"Ali, sada se čuju neki žamori u Evropskoj komisiji da je moguće u našem slučaju da se uvedu neki kriterijumi", rekao je Dačić za ovaj list.

On je naglasio da usklađivanje spoljne i bezbjednosne politike ne treba svoditi na temu uvođenja sankcija Rusiji.