Svetom arhijerejskom liturgijom i činom priziva Svetog duha danas u Beogradu počinje redovno majsko zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

sabor spc o stanju na kosovu

Liturgija se održava u Sabornoj crkvi,poslije čega će se arhijereji povući u Patrijaršiju, gdje će početi sjednica.

Dnevni red Sabora usvaja se na početku zasjedanja, a zatim se razmatraju izvještaji iz eparhija.

Očekuje se da bi arhijereji trebalo da se izjasne o odluci Svetog arhijerejskog sinoda da privremeno razriješi upravljanja eparhijama dvojicu vladika - mileševskog Filareta i kanadskog Georgija, javili su beogradski mediji.

Prema ranijim nezvaničnim najavama NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, najviše zakonodavno crkveno tijelo baviće se raščinjenim vladikom Artemijem, koji se i dalje predstavlja kao "episkop raško-prizrenski u egzilu" i njegovim eventualnim izopštenjem iz Crkve, te izborom dvojice članova Sinoda, a biće nastavljena i arondacija, odnosno podjela eparhija koja je započeta na jesenjem saborskom zasjedanju.

Kao vjerovatne teme pominjani su i život crkve na Kosovu i Metohiji, obnavljanje dijaloga sa makedonskom pravoslavnom crkvom i predstojeće zasjedanje Svepravoslavnog sabora 2016. godine.

Sveti arhijerejski sabor sačinjavaju sve vladike SPC, a poslije nekoliko godina, prisustvo ovogodišnjem saboru najavio je i ohridski arhiepiskop Jovan /Vraniškovski/, koji je početkom godine pušten na uslovnu slobodu iz zatvora u Makedoniji.

Sveti arhijerejski Sabor uobičajeno zasijeda dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, a ne isključuje se mogućnost da će majski Sabor trajati više dana.