Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je na račun za posebne namjene i pomoć poplavljenim područjima, na opšti devizni račun na koji se prikpljala pomoć za poplavljene i račun Fonda solidarnosti do juče prikupljeno ukupno 112.053.000 KM.

vlada rs cijena rada

On je naglasio da je od tog iznosa naveći dio od oko 94 miliona KM uplaćeno na račun Fonda solidarnosti, na opšti devizni račun prikupljeno je oko 3.500.000, a na račun za posebne namjene i pomoći poplavljenim područjima oko 14.500.00 KM.

"Kada govorimo samo o računu Fonda solidarnosti najveću poziciju čini poseban doprinos za solidarnost od 68.500.000 KM. Sa tog računa do sada je plaćeno oko 77.500.000 KM od čega za privredne subjekte i isporučenu robu građanima po osnovu elektronskih kartica 14 miliona KM, a po osnovu cesije banaka i isporučioca robe građanima putem elektronskih kartica 43.680.000 KM", rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je za obnovu putne i željezničke infrastrukture i drugih aktivnosti koje je provodila Agencija za vode- sanaciju nasipa i slično, utrošeno oko 18.700.000 KM.

On je dodao da je UNDP-u uplaćeno milion KM za sanaciju škole u Crkvini u Šamcu i bolnice u Doboju.

"Poslije ovih plaćanja, danas, na računu Fonda solidarnosti i računima posebne namjene imamo oko 24 miliona KM", rekao je Tegeltija dodajući da roba koju su građani kupovali putem platnih kartica dolazi kontinuirano na naplatu.

Tegeltija je rekao i da bi sjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti trebalo da bude održana u petak.