Svetom liturgijom, koju je služio iguman manastira Zavala - Vasilije i sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, i narodnim veseljem, uz prisustvo više stotina vjernika, danas je u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog - Mrkonjićima proslavljen praznik posvećen ostroškom čudotvorcu.

proslava svetog vasilija ostroskog u mrkonjicima

U obraćanju vjernicima, iguman manastira Zavala Vasilije je kazao da je Sveti Vasilije Ostroški živio u veoma teškom periodu za Srpsku pravoslavnu crkvu i da njegov podvižnički put ka ostvarenju carstva Božijeg u sebi i oko sebe svjedoči o putu koji vodi prema vaskrsenju i carstvu Božijem.

"Svetiteljevo tijelo u manastiru Ostrog objavljuje čuda svjedočeći da je svetitelj živ i poslije smrti, što je dokaz Hristovog vaskresenja", rekao je iguman Vasilije, podsjećajući da je svetac uvijek radio na dobro crkve i porobljenog naroda.

On je naglasio da se danas sav rad svetitelja ogleda u molitvama Bogu za sve ljude koji ga poštuju.

proslava svetog vasilija ostroskog u mrkonjicima

Nakon liturgije i čitanja Akatista Svetom Vasiliju Ostroškom, vjernici su cjelivali mitru Svetog Vasilija.

Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići, pozvao je sve ljude dobre volje da pomognu da se uredi rodno mjesto velikog svetitelja na kome se svake godine okuplja veliki broj vjernika iz cijelog svijeta.

"Najviši uspjeh i sreća nas Srba je kada vidimo da omladina u kolonama dolazi na ovo sveto mjesto, da se dive i iskonski mole Svetom Ostroškom Vasiliju", rekao je Bošković, završavajući stihom "Mrkonjići metropolo u popovskoj ravni, tako su te od davnina naši stari nazivali".

Milan Muratović, član Moto kluba "TNT", kaže da je za trebinjske motocikliste tradicija da dolaze motorima u Mrkonjiće i da se poklone Svetom Vasiliju Ostroškom u njegovom rodnom kraju.

proslava svetog vasilija ostroskog u mrkonjicima

"To je nas zaštitnik. Uvijek na početku naše vozačke sezone dolazimo ovdje da nas prati Bog i sreća i da nam svake godine Sveti Vasilije donese sreću, veselje, radost jer smo mi grupa u saobraćaju koja je podložna nezgodama", kazao je Muratović, dodajući da su prošle nedjelje, tradicionalno, bili pod Ostrogom.

On je dodao da članovi "TNT" često obilaze srpske manastire širom regiona - Meteori, Hilandar...

Na proslavu u Mrkonjiće stigli su i hodočasnici koji su prije nekoliko dana otišli pješke iz hercegovačkih opština u manastir Ostrog da se poklone najvećem srpskom svetitelju. Ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba Svetog Vasilija, priređen je kulturno-umjetnički program i narodno veselje.

proslava svetog vasilija ostroskog u mrkonjicima