Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Vojska Republike Srpske /VRS/ nastala iz potrebe da se zaštiti sopstveni narod u proteklom ratu, a bez čije žrtve i herojstva danas ne bi bilo Republike Srpske.

dan vojske rs

Obraćajući se na svečanosti obilježavanja Dana VRS i Trećeg pješadijskog /Republike Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u kasarni "Kozara" u Banjaluci, Dodik je izrazio zahvalnost svim pripadnicima VRS, od kojih su mnogi položili svoje živote za Republiku Srpsku, a bez čije žrtve i herojstva danas ne bi bilo Srpske.

Predsjednik Republike je podsjetio da su srpska vojska i srpski narod u svojoj istoriji uvijek bili na strani pravdoljubivog i slobodarskog svijeta, zbog čega je potrebno u narednom periodu njegovati antifašističku borbu kao tekovinu na ovim prostorima, dodajuću i da je tim povodom nedavno u Moskvi prisutvovao vojnoj paradi povodom proslave 70 godina od pobjede nad fašizmom.

On je rekao da je srpski narod najviše stradao u Drugom svjetskom ratu u logorima Jasenovac i drugim logorima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u logorima u NJemačkoj, Austriji i Poljskoj, zbog čega se moraju njegovati sjećanja na ta stradanja.

Dodik je rekao da je VRS formirana sa osnovnim ciljem da zaštiti srpski narod u BiH, na prostorima na kojima je vijekovima živio.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je nastala prije VRS plebiscitarnom voljom srpskog naroda koji je tada, a i danas želi da zaštiti svoje pravo i da živi u svojoj zemlji.

On je rekao da je kasnije Dejtonskim sporazumom osnovana državna zajednica BiH u koju je Republika Srpska unijela svoj ostvareni kapacitet i subjektivitet.

"Moramo da branimo pravo našeg naroda da o svojoj sudbini odlučuje sam i to u okviru onih institucija koje na pravi način štite njegov interes", istakao je Dodik.

On je naglasio da Srpska, po svemu što jeste i što je bila, ima sve karakteristike države jer ima svoju teritoriju, efektivnu vlast i narod koji poštuje međunarodne okvire.

Predsjednik Dodik je dodao da Srpska jedino nema stolicu u UN i međunarodnu verifikaciju, ali da to ne znači da Srpska ne treba da teži tome.

On je naveo da je svijet danas suočen sa globalnom prijetnjom - terorizmom koji odnosi nevine žtve i materijalna dobra.

"U BiH je potrebno napraviti što širu koaliciju radi njegovog sputavanja. Republika Srpska ostaje odlučujući partner antiterorističkoj koaliciji", ocijenio je Dodik.

On je dodao da je Srpska opredijeljena za trajni mir i dogovor tri narod i dva entiteta u BiH.

Ističući da Dejtonska BiH i ustav BiH nisu nikakav problem za Srpsku, Dodik je rekao da ne bi bila prihvatljiva neka druga rješenja. /