Na pravoslavnom groblju “Musala“ u Konjicu osveštana je obnovljena Spomen Kapela Sv.Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog. Svetu arhijerejsku liturgiju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva Mitropolije beogradsko-karlovačke, Mitropolije dabrobosanske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

osvecenje i slava spomen kapele u konjicu

Osim velikog broja vjernika, koji su došli sa gotovo svih strana rasejanja, ovom činu su bili prisutni brojni gosti ispred državnih institucija RS, BiH , kao i konjički Župnik fra Stipan Klarić.

Kapelu Sv. Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog sagradio je 1929. godine Hadži Ilija Lazić. U ratu 1992-1995. kapela je oštećena i devastirana, a obnovljena je početkom 2015. godine. Nakon obnove, unutrašnjost Kapele je pretvorena u spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja koji su stradali u periodu 1992 – 1995. godine. Na mermernim pločama su uklesana imena 330 srpskih žrtava stradalih u proteklom ratu sa područja Konjica, Jablanice i Prozora.

Investitor projekta za obnovu Kapele bilo je “Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori“ sa sjedištem u Novom Sadu. Nosilac i organizator obnove je bila Srpsko-pravoslavna crkvena opština Konjička. Blagoslov za realizaciju projekta dao je episkop Grigorije. Projekat je vodio paroh Konjički Milan Bužanin.

Nakon Svete liturgije, vladika Grigorije je služio pomen postradalim i presjekao slavski kolač, a nakon toga se obratio besjedom, u kojoj je zablagodario svim prisutnim vjernicima, svim gostima, organizatorima i donatorima u ime Boga, u ime pravde, u ime dobra, a najviše u ime onih koji stoje u ovom Svetom hramu, ispisani na ovim pločama spomena, čija su imena zapisana ne samo ovdje, u ovoj kamenoj knjizi, nego u knjizi života vječnoga.

Vladika Grigorije je u veličanstvenoj besjedi, koja je izazvala i suze, između ostalog rekao: “Danas je braćo i sestre, za ovo mjesto, za ovo groblje i za sve nas veliki dan. Veliko i čudesno znamenje je obnova ove Kapele nevelikog oblika i prostora, ali pune svetosti i svjetlosti, koja se uzdiže ovdje među ovim grobovima da pokaže da mi ne vjerujemo u smrt, nego u život, ito život vječni. Ova Kapela, braćo i sestre, treba da bude početak obnove života u našem Konjicu“.

Ispred Investitora, tj. “Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori“, govorio je Milorad Lazarević.

Lazarević je nakon pozdravnih riječi rekao da je njihovo Udruženje za kratko vrijeme od dvije godine realizovalo nekoliko ideja od kojih je i obnova i rekonstrukcija Kapele Sv. Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog koja je uništena 1992. godine.

U daljem govoru je između ostalog naglasio: “Ovaj dan su svojevrsne zadušnice. Susret predaka i potomaka, da zapalimo svijeće i molimo Bogu, ne da bi zaboravili nego da bi oprostili, jer samo zaboravnim, a ne malim narodima je suđena propast“.

Na kraju se zahvalio svima, a najviše Srpsko-pravoslavnoj crkvenoj opštini Konjičkoj i parohu Milanu Bužaninu koji su uz blagoslov vladike Grigorija bili neumorni i istrajni u ovom projektu.

Paroh Milan Bužanin se ukratko zahvalio svim prisutnim vjernicima, gostima, investitoru, izvođačima radova i svim donatorima, te pozvao sve prisutne na čašu razgovora uz pripremljeno posluženje ispred kapije.