Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da današnja borba Republike Srpske mora biti borba za jačanje njene autonomije, da bi građani potpuno uživali u slobodi koju imaju u Srpskoj, a koju su, prije svega, podarili borci Vojske Republike Srpske i narod koji je stajao iza ove vojske, posebno oni koji su dali život za Republiku.

milorad dodik "Prema njima moramo da budemo obavezni jer su ginuli sa potpunim uvjerenjem da će njihova žrtva biti odbrana slobode srpskog naroda na ovim prostorima i drugih građana koji ovdje žive", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon što je položio vijenac na groblje "Sveti Pantelija".

On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske bila među posljednjim formiranim odbrambenim snagama i da se slavno borila za odbranu srpskog naroda, stvaranje i jačanje Republike Srpske koja je već tada političkim odlukama bila formirana.

"Da nije bilo Vojske Republike Srpske ne bismo danas uživali slobodu koju imamo. Republika Srpska je potpuno slobodna i sa političkim statusom koji joj je dat u Dejtonskom sporazumu, onako kako je napisano, nikada nije bila nezadovoljna", istakao je Dodik.

On je naglasio da bi Srpska bila zadovoljna kada bi joj bile vraćene nadležnosti koje su joj otete "nasiljem visokih predstavnika i podrškom međunarodne zajednice", a koji su devastirali poziciju Republike Srpske.

Dodik je naglasio da obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, u godini kada se obilježava i 70 godina od pobjede nad fašizmom, srpski narod čini posebno ponosnim.

"Borba Vojske Republike Srpske u svakom slučaju može biti dio kontinuiteta te borbe koju je srpski narod vodio na ovim prostorima za svoju slobodu i za slobodu zemlje u kojoj živi", rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska kao prioritet uvijek stavljala borbu za status onih koji su učestvovali u ratu, te da je i iznad materijalnih mogućnosti činila sve da borcima i drugima iz boračke populacije omogući stabilnost, posebno izgradnjom stambenih objekata.

"Naravno da moramo da se usmjerimo na neke druge statuse. Osnovni problem je zapošljavanje svih ljudi, a time i demobilisanih boraca", rekao je Dodik.

On je dodao da su mnoga prava uvedena od 2006. godine, a koja ranije nisu postojala, te da je to učinjeno u teškim ekonomskim uslovima.

"Nijedno pravo nije ukinuto i nemamo ni namjeru da to činimo", istakao je Dodik.

On je naveo da je uvijek postojala potreba da Boračka organizacija utvrdi ko je borac prve, a ko ostalih kategorija, te da je situacija takva da više ljudi prima određena prava nego što je bilo boraca u ratu.

"To je nešto što mora da riješi boračka organizacija, to ne može da riješi državni organ. Boračka organizacija ne može samo nama da ispostvlja zahtjeve, a da ne raščisti odnose u tome", poručio je Dodik i naveo da to treba biti sinhronizovana akcija Boračke organizacije, republičkih i opštinskih organa.

On je zaključio da su olako data prava onima koji ta prava ne zaslužuju ugrozila poziciju onih koji ta prava zaslužuju.