U okviru serijala „Zdrava preduzeća“ – u kojima se stvara nova vrijednost, a koji piše trebinjski inovator Borko Babalj, predstavljamo vam Preduzeće za proizvodnju, unutrašnju i spoljnu trgovinu “IAT standard” d.o.o. Trebinje.

iat standard doo trebinje

“IAT standard” se nalazi u nekadašnjem “pogonu dva” u Mokrim dolovima i zapošljava 45 radnika, a posjetu proizvodnim pogonima iskoristili smo za razgovor sa direktorom ovog preduzeća – Duškom Kojovićem, koji nas je upoznao sa proizvodnim mogućnostima ove firme.

U “IAT standard” se proizvode specijalni prozvodi po crtežu ili uzorku iz oblasti prehrambene, mašinske, drvne, tekstilne i duvanske industrije, te za potrebe brodogradnje, termoelektrana, hidroelektrana, vinarija, mljekara, hotela, vodovoda, bolnica…

Prema riječima Duška Kojovića, materijali od kojih se prave proizvodi su širokog spektra – od inoksa i čelika do bronze i aluminijuma.

„Osim proizvoda za prehrambenu industriju (tankova tj. posuda), mješalica, transportnih traka, sortirača i sjeckalica, kao osnovni proizvod počeli smo proizvodnju i PVC i AL stolarije za šire tržište“, kazao je Kojević u razgovoru za TrebinjeLive.info, dodajući da su pojedine otvore na preduzeću već zamijenili novim.

On je naglasio da su već napravljene ponude za izradu pomenute stolarije kako prema pravnim, tako i prema fizičkim licima, dodajući da u narednom periodu očekuju narudžbe jer se radi o kvalitetnim profilima „Gealan“ i okovima „GU“.

dusko kojevic direktor iat standard trebinje

Za kupovinu savremenih njemačkih mašina za proizvodnju pomenute stolarije vlasnik firme Rodoljub Drašković je obezbijedio 100.000 KM“, rekao je Kojović.

Pored navedenog, u proizvodnom pogonu se izrađuju i zupčanici, pužna kola, osovine, vratila (do tri metra dužine), stubovi za uličnu rasvjetu, ograde od inoksa, viseće kuhinje, radni stolovi od inoksa, stolovi za operacione sale.

„Izrađujemo i šahtove za vodovod, kružne testere za rezanje metala, klizne ležajeve za zavojna vretena i navrtke, vijke, diskove i poluge za velike ’belazove dampere’, elektroormare, ventilacione cijevi, kontejnere za papir i za smještaj pasa u azilu, noževe - okrugle i ravne za sječenje lima, profilne valjke za profilisanje limova na odbojnicima na putnim komunikacijama, lančanike...“, ističe Kojović.

Vrše i razne vrste usluga – struganje, glodanje, ravno, profilno i okruglo brušenje, oštrenje, ozubljenje, žljebljenje, sječenje.

Separator keksa

Proizvode već rade za tržište Švedske, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore, a napravili su i ponude prema zainteresovanim u Italiji, sa kojim uskoro očekuju početak saradnje.

„Da bi mogli plasirati proizvode na izbirljiva evropska tržišta trebali bi obnoviti, odnosno proširiti mašinski park sa novim CNC mašinama. Time bi još više proširili  proizvodni program i povećali plasman naših proizvoda“, napominje Kojović.

Zbog specifičnog proizvodnog programa postoji mogućnost da ova firma ostvari ekspanziju u poslovanju, jer u okruženju nema konkurenciju sa ovakvom vrstom proizvodnje.

Subjektivno mišljenje autora ovog teksta jeste da je bilo ugodno proći kroz pomenutu firmu i razgovarati za radnicima, čime se stekao pozitivan utisak o ovom proizvodnom pogonu.

Mjesalica cokolade 12t

Sjeckalica za orahe