Proteklog vikenda u Trebinju je održan II međunarodni festival folklora koji je okupio preko 300 učesnika iz Srbije, Bugarske, Turske, Grčke i Republike Srpske. To je bio i povod da razgovaramo sa gostima iz Bugarske, Turske i Grčke, da više saznamo o njima, ali i o njihovim utiscima o našem gradu i festivalu folklora.

medjunarodni festival folklora trebinje 2015 ucesnici

Žana Ivanova, rukovodilac i koreograf folklorne grupe "Traki" iz Stambolisi iz Bugarske, kaže da njihov grad ima 14.000 stanovnika i da se nalazi dvadesetak kilometara od Plovdiva, dodajući da su došli u Trebinje kako bi igrom i pjesmom dočarali kraj iz kojeg dolaze - Trakija.

"Došli smo sa 50 plesača i Trebinje nam se mnogo svidjelo. Čist je vazduh, ima istoriju i u Trebinju smo svi po prvi put, tako da nismo znali šta nas očekuje, ali oduševljeni smo onim što smo vidjeli. Ovdje su mnogo lijepi ljudi - visoki muškarci, a žene lijepe i prijatne, a nisu ni debele", kaže Ivanova.

zana ivanova bugarska festival folklora trebinje

Ona je napomenula da je njihovo kulturno-umjetničko društvo osnovano 2008. godine i broji preko 80 članova. Kaže da se nisu pokajali što su odlučili da učestvuju na festivalu u Trebinju, što je i razlog da svojim sugrađanima ispričaju sve najljepše o gradu na Trebišnjici i ljudima širokog srca.

"Pili smo kafu pod platanima, obišli Hercegovačku Gračanicu, Stari grad i ostale kulturne znamenitosti. Folklor za nas znači mnogo, prvenstveno da bismo pokazali tradiciju naših očeva i djedova, a isto tako, kroz folklor se družimo, prenosimo pozitivnu energiju, upoznajemo i sklapamo nova prijateljstva", zaključila je Ivanova.

Johan Sačmaloglu na Međunarodni festival folklora je došao iz glavnog grada Turske - Ankare, i sa svojim kulturno-umjetničkim društvom su prikazali igre iz otadžbine i to igre starije od 400 godina.

festival folklora trebinje turci

"Volim Balkan i sviđa mi se Trebinje i okolina. Imao sam priliku da vidim grad i jako mi se dopada. Sa igrama koje smo prikazali ovdašnjoj publici osvojili smo treće mjesto na jednom festivalu u Turskoj", kazao je Johan.

Jorgos Mihailidis iz Udruženja "Ponti" iz Soluna iz Grčke, kaže da je njihovo kulturno-umjetničko društvo osnovano 1981. godine.

"Po prvi put smo u Republici Srpskoj, ali smo putovali po ex-YU mjestima. Trebinje je prelijep grad. Iznenađen sam velikim zelenilom, rasproredom zgrada, naseljima, crkvama, a pogotovu Gračanicom", kazao je Mihailidis, dodajući da prije polaska nisu očekivali da će im biti lijepo, kao što je bilo.

On je dodao da su dio ponude Trebinja pronašli i na internetu, ali da se nisu nadali gostoljubivosti građana i ljepoti grada. Naglasio je da je folklor u Grčkoj veoma popularan, što dokazuje da na svakoj probi nema manje od 50 igrača, dodajući da u posljednjih godina ima sve više igrača, posebno starijih ljudi.

grci na II medjunarodnom festivalu folklora u trebinju

Njegov sunarodnik Kosta Dabadakis dolazi sa Krita i njegovo kulturno-umjetničko društvo je prikazalo igre koje su imale dinamičan karakter. Za razliku od nekih drugih grčkih igara, koje idu kružno, njihove igre idu naprijed nazad.

"Kada idemo naprijed to predstavlja napad, a kada idemo nazad to znači povlačenje. Dosta zelenila u Trebinju me podsjeća na moj rodni Krit", istakao je Dabadakis.