Potpredsjednik Savezne policije NJemačke Jirgen Šubert uručio je danas direktoru Granične policije BiH Zoranu Galiću opremu vrijednu oko 100.000 KM za potrebe Zajedničkog centra za policijsku saradnju BiH, Srbije i Crne Gore koji se nalazi u Trebinju.

oprema za granicnu policiju trebinje

Riječ je o opremi za uređenje modernog kontrolnog centra sa video zidom.

Šubert je sa Galićem u Trebinju potpisao i Sporazum o nastavku podrške Savezne policije NJemačke u opremi i obuci za Graničnu policiju BiH.

Galić je istakao značaj podrške policije NJemačke, napominjući da pruža adekvatnu podršku u jačanju kapaciteta Granične policije BiH za suprotstavljanje svim vidovima prekograničnog kriminaliteta.

"Oprema koju smo dobili znači nam mnogo, prvenstveno za podizanje rada granične policije na viši nivo, moderno praćenje i nadzor naših patrola i granice", rekao je Galić.

On je podsjetio da je do sada završeno i 80 obuka koji su eksperti i stručnjaci Savezne policije NJemačke pružili pripadnicima Granične policije BiH.

Šubert je ukazao na dugogodišnju saradnju Savezne policije NJemačke sa Graničnom policijom BiH, te napomenuo da u NJemačkoj smatraju da je veoma važno da sarađuju sa susjednim zemljama po pitanju migracije.

Zamjenik direktora Granične službe BiH Žarko Laketa rekao je da će danas donirana oprema služiti Graničnoj policiji u kontroli i nadzoru granice.

"Sa ovom opremom pratićemo ne samo kontrolu naših vozila, već ćemo nadzirati i kontrolisati granicu u zoni odgovornosti Jedinice Trebinje", naveo je Laketa i dodao da je plan Savezne policije NJemačke da projekat proširi prema Terenskoj kancelariji Jug, koja je smještena u Čapljini.

Od osnivanja Granične policije BiH, Vlada NJemačke je ovoj policijskoj agenciji donirala opremu vrijednu oko 7,5 miliona KM.

U Trebinju je prije godinu dana otvoren Zajednički centar za policijsku saradnju BiH, Crne Gore i Srbije, radi doprinosa efikasnijoj borbi protiv nezakonitih migracija i trgovine ljudima, kao i drugih pojava u vezi sa prekograničnim kriminalom.