HERCEG-NOVI - Herceg-Novi od 1. do 20. juna i u oktobru neće dobijati vodu iz sistema "Trebišnjice" zbog čišćenja tunela kroz koji prolazi cjevovovod.

poginuo pjesak herceg novi

U Hidroelektranama na Trebišnjici potvrđen je remont i čišćenje tunela, što znači obustavu vode preko Plata i restrikcije u najvećem bokeljskom gradu, javili su crnogorski mediji.

Cjevovod kojim se u najvećem procentu Herceg-Novi snabdijeva vodom za piće ide od sistema Trebišnjice preko Plata kod Dubrovnika i prolazi kroz Konavle. NJegova dužina je 28 kilometara.

Herceg-Novi se više od 70 odsto snabdijeva vodom za piće iz sistema Trebišnjice, jer lokalno izvorište Opačica ne može podmiriti potrebe grada sa više od 30.000 stanovnika, koji u jeku turističke sezone premaši 50.000.

Prema Sporazumu o međusobnim pravima i obavezama između opštine Herceg-Novi i Javnog preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" iz 2013. godine planirano je priključenje Herceg-Novog na regionalni vodovod za snabdijevanje Luštice, rivijere od Zelenike do Kamenara i turističkog kompleksa "Portonovi" u Kumboru.