Kulturno-umjetničko društvo "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice i ove godine je izmamio veliko interesovanje kod trebinjske publike na sinoćnjem XI Saboru folklora, kojeg tradicionalno organizuje KUD "Hercegovina" iz Petrovog  polja, a gromoglasnim aplauzom gledaoci su primorali igrače ovog KUD-a na bis.

kud kosovski bozur kosovska mitrovica

KUD iz Mitrovice osnovan je 1903. godine i u dugoj tradiciji svog postojanja često je mijenjao ime. Osnovano je pod imenom "Prvo pevačko društvo Zvečan", od 1925. godine nosi ime KUD "Abrašević", a nakon Drugog svjetskog rata "Jedinstvo". Od 1970. godine ime je promijenio u KUD "Boris i Ramis", a od 1999. godine nosi današnje ime - "Kosovski božur".

Đorđe Baščarević, član ovog društva već 15 godina, kaže da se u periodu od kada je član promijenilo nekoliko generacija u prvom ansamblu. Imaju dječiji ansambl kojeg čine djeca od sedam do 11 godina, međuansambl kojeg čine osnovci od četvrtog do devetog razreda i izvođački prvi ansambl koji ima igrače od 16 do 30 godina.

"Nemamo ansambl za igrače istog uzrasta, već moramo da miješamo igrače jer ih nemamo dovoljan broj. Ansambl ima, sa pjevačkom grupom, dječijim pripremnim i izvođačkim ansamblom, oko 80 igrača. Uvijek muku mučimo sa muškim igračima, jer se mlađe generacije, uglavnom, orijentišu na sport i već skoro pet godina nije bilo novih članova u nijednoj sekciji KUD-a", kaže Baščarević, dodajući da je ohrabrenje dječiji ansambl kojeg čini osam muškaraca, koliko ima i prvi izvođački ansambl.

djordjke bascarevic kud kosovski bozur

On kaže da se već 11 godina intenzivno druže sa prijateljima iz KUD "Hercegovina" i da su učesnici Sabora od samog početka.

"U Trebinju se osjećamo kao kod kuće. Trebinjci su, s druge strane, svake godine gosti našeg Vidovdanskog sabora folklora, koji se održava nedjelju dana prije Vidovdana. Nadamo se i da smo i mi dobri domaćini našim Trebinjcima, kao što su oni nama, te da iz Kosovske Mitrovice uvijek nose lijepe utiske", dodao je  Đorđe.

Članovi KUD "Kosovski božur" imali su veliki broj turneja po Srbiji i inostranstvu i za njih su putovanja i druženja veoma značajna, jer im daju podstrek da nastave sa radom. Posebno naglašava, da sve privlači ljubav prema folkloru.

"Svako od nas pored ovog hobija ima i druge obaveze koje ponekad trpe zbog folklora, ali kada odemo na neku turneju i vidimo sve ljepote folklora shvatimo da probe nisu uzaludne", napominje Baščarević, dodajući da je druženje članova KUD uvijek dobro, ma gdje išli.

kud kosovski bozur kosovska mitrovica

Probe drže u holu osnovne škole i trenutni uslovi za rad nisu najbolji, ali se nadaju da će biti bolji.

Važno je istaći da "Kosovski božur" njeguje srpsku tradiciju, pjesmu i igru Srba sa Kosova i Metohije.

Godine 2012. u podmetnutom požaru izgorila je kompletna nošnja ovog KUD-a čija je vrijednost bila preko 30.000 evra, nakon što su provalnici prvo obili prostorije i ukrali miksetu, laptop i mikrofone. Ovo je drugi put u posljednjih 13 godina da KUD „Kosovski božur“ ostaje bez osnovnih uslova za rad. Nakon protjerivanja iz južnog dijela grada, Albanci koji su ostali u Kulturnom centru nisu predali opremu i nošnju pa su se zaposleni u ovoj kulturnoj ustanovi dovijali na razne načine kako bi pribavili nošnju.

Posebnu saradnju imaju sa gradovima Trebinje, Igalo, Pančevo.

kud kosovski bozur kosovska mitrovica