Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik, Srbije Tomislav Nikolić i Makedonije Đorđe Ivanov prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri podlegli pritisku Vašingtona i Brisela - piše ruska novinska agencija "Sputnjik".

milorad dodik

U tekstu se napominje da je Dodik prihvatio poziv da prisustvuje paradi u Moskvi povodom Dana pobjede nad fašizmom i poručio da će ići i da ga niko neće zaustaviti.

Nikolić i Ivanov su prihvatili poziv iz Moskve, dok lideri ostalih zemalja bivše Jugoslavije nisu uspjeli da se odupru pritisku.

Nikolić je, kako se navodi, u martu prekorio predstavnika EU Eduarda Kukana zbog pokušaja da odvrati Srbiju od učešća na paradi.

"Kukan je pokušao da natera Srbiju da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije. Nepristojno je davati savete onima koji ih nisu tražili. U interesu je našeg naroda da Srbija ima dobre odnose sa svima", naveo je Nikolić u saopštenju, potvrdivši da će Vojska Srbije učestvovati na paradi.

"Sputnjik" podsjeća da je makedonski predsjednik izjavio da će se pridružiti Nikoliću na ceremoniji u Moskvi, uprkos "instrukcijama SAD i EU".